Piramit Haber

Saman fiyatları 3'e katlandı, yetiştirici sıkıntıda

Ekonomi

Önemli hayvancılık merkezlerinden Burdur'da, kilosu 35 kuruş olan saman 1 liraya çıktı. Yaz mevsiminde sıcaklığın yüksek seyretmesi ve yağışın az olması sebebiyle saman rekoltesinde yüzde 40 azalma oldu. Tarlada üründen daha pahalı olan...

Önemli hayvancılık merkezlerinden Burdur'da, kilosu 35 kuruş olan saman 1 liraya çıktı. Yaz mevsiminde sıcaklığın yüksek seyretmesi ve yağışın az olması sebebiyle saman rekoltesinde yüzde 40 azalma oldu. Tarlada üründen daha pahalı olan saman, damızlık ve süt sığırcılığı yapan üreticinin maliyetinin artmasına sebep oldu.

Fiyatı neredeyse 3 kat artan saman, 'Sakla samanı, gelir zamanı' atasözünü akıllara getirdi. Maliyetin artmasıyla hayvancılık yapanlar, sağmal ineklerini kesime göndermeye hazırlanıyor. Kış aylarında yaşanan don olayları ve yağışlar, baharda da kuraklık nedeniyle buğday saplarının kısa ve cılız olması, saman sıkıntısını had safhaya çıkardı.

Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, saman fiyatlarında adeta devalüasyon yaşandığını ve bu nedenle üreticilerin mağdur olduğunu söyledi. Üreticinin sıkıntıya girdiğini belirten Özcan, "Yetiştiricimizin en ucuz kaba yem olarak tercih ettiği saman, ortalama bir süt sığırı için günlük tüketim miktarı 3 kilogram civarındadır. Kesif yem ve saman haricindeki kaba yem çeşitlerinin fiyatları zaten yüksek iken, saman fiyatlarının da aşırı yükselmesi üreticinin birim başına süt maliyetini yükseltmiştir." dedi.

SAMANA ALTERNATİF YEM BİTKİSİ YETİŞTİRECEK

Fahiş saman fiyatları nedeniyle alternatif yem bitkisi arayışına girildi. Çiftçiyi bilinçlendirmek amacıyla programlar düzenleyen Burdur Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, daha verimli yem bitkilerini öneriyor.

Hayvancılıkta en önemli konunun yem Betgram bitkileri olduğunu aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, yem bitkileri üretimi konusunda geleneksel üretim metotlarının bırakılması gerektiğini ifade etti. Burdur'daki işletme ve arazi büyüklüklerinin yetersiz olduğunu ifade eden Dallı, şunları söyledi: "Rakiplerimiz, hangi koşullarda üretim yapıyorsa bizim de o koşullarda üretim yapmamız gerekiyor. Arazimizde yetişebilecek en iyi yem bitkisini üretmeli ve araziyi en verimli şekilde kullanmalıyız."

Burdur'da 70 tarım danışmanının görev yaptığını belirten Dallı, bütün personeli tarlada çiftçinin yanında görmek istediğini vurguladı. Çiftçi olmazsa Gıda, Tarım ve Hayvancılık biriminin ortadan kalkacağını anlatan Müdür Dallı, “Şu an çiftçimiz de hayvancımız da zor durumda. Onlara alternatif üretmeliyiz. Eğer çiftçimiz ve hayvancımız olmazsa biz de olmayız. O yüzden ben bütün personelimi, ilçe müdürlerini de sahada çiftçisinin yanında görmek istiyorum.” diye konuştu.

SAMANIN ALTERNATİFİ SORGUM VE MISIR

Ülkenin, iklim bakımından zengin olduğunu söyleyen Yüksek Ziraat Mühendisi Rıdvan Gökçe, samana alternatif olarak şeker sorgumu, tane sorgum ve mısırı öneriyor. Sorgumun kurak yerlerle bile sulanmadan yetişebildiğini vurgulayan mühendis Rıdvan Gökçe, dekarda, samana oranla 10 kat daha fazla yem üretildiğine dikkat çekti. Türkiye'nin saman ithal etmesinin yanlış bir uygulama olduğunu anlatan Rıdvan Gökçe, yurt dışında samanın hayvanların altına serildiğini belirtti. Hayvan yetiştiricisinin samandan daha verimli ve ucuz yem bitkilerini denemesi gerektiğini ifade eden Gökçe, katılımcılara verimi yüksek yem bitkilerini tanıttı.


Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.