Piramit Haber

Nahçıvan'da Türk Dili Konuşan Ülkelerin Gümrük İdaresi Toplantısı yapıldı

Ekonomi

Türk Dili Konuşan Ülkelerin Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde başladı. İlki düzenlenen toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, ilgili ülkeler arasındaki...

Türk Dili Konuşan Ülkelerin Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde başladı. İlki düzenlenen toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, ilgili ülkeler arasındaki işbirliği imkanlarının ciddi bir potansiyel taşıdığını belirtti. Altunyaldız, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan Gümrük İdaresi Başkanları olarak Azerbaycan Gümrük İdaresi’nin ev sahipliğinde yapılan toplantının büyük önem taşıdığını ifade etti.
Altunyaldız, “Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin 4 resmi üyesi Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’dır. Türkmenistan ve Özbekistan’ın ise katılımcı ülke sıfatıyla Konsey çalışmalarına dahil oluyorlar. Söz konusu konseyin dört üyesinin toplam GSYİH’leri 1,3 trilyon dolara yaklaşmakta. Söz konusu ülkelerin toplam nüfusları 103 milyonu aşmakta ve toplam yüzölçümleri 3,7 milyon kilometrekareye ulaşmaktadır. Bu rakamlar da göstermektedir ki, ülkelerimiz arasındaki işbirliği imkanlarımız ciddi bir potansiyel taşımaktadır” ifadesini kullandı.
Türkiye ile Nahçıvan arasında 13 kilometrelik sınır olduğunu hatırlatan Altunyaldız, “Türkiye’nin Türk Cumhuriyetleri ile kara Celtabet bağlantısını oluşturan tek sınır Nahçıvan sınırıdır. Bu sınır bizi kalben bağlı olduğumuz bölgeye sınırla da bağlamaktadır. İlkini gerçekleştirdiğimiz Türk Dili Konuşan Ülkeler Gümrük Başkanları Toplantısı bundan böyle her yıl değişik ülkelerde gerçekleştirilecektir” ifadesini kullandı.

YENİ DİLUCU KAPISI 2013 YILINDA HİZMET VERECEK
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Altunyaldız 34 milyon TL’ye mal olacak yeni Dilucu Kapısı’nın 2013 yılının sonuna doğru tamamlanarak hizmet verileceğini kaydetti. Altunyaldız, “Dilucu Gümrük Kapısı’nın yenilenmesi ile ilgili çalışmalarda sona gelindi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile imzaladığımız protokol çerçevesinde kapılarımızın yenilenmesi çalışmalarına devam ediyoruz. Mevcut Dilucu Kapısı’nın yenilenmesiyle ilgili temel atma törenini en geç iki ay içinde gerçekleştireceğiz. 34 milyon TL’ye mal olacak yeni Dilucu Kapısı, 2013 yılının sonuna doğru tamamlanarak hizmet vermeye başlayacaktır” ifadesini kullandı.
Altunyıldız, ilgili ülkeler arasında 10 milyar doları aşan ticaret hacminin yapılacak düzenlemeler sonucunda daha da yukarıya çıkartılabileceğinin altını çizdi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.