Piramit Haber

Merkez'den ilk müdahale geldi!

Ekonomi

Dolar kuru seçim sonrası hızla yükseliyor. Cuma günü 2.680 liradan haftayı kapatan dolar seçim sonrası 2.80 liraya yükseldi.

Dolar kuru seçim sonuçları ardından hızla yükseliyor. Oy sonuçlarının açıklanması ardından dün gece 2.79 lira seviyesine çıkan Dolar/TL kuru sabah 2.80 liranın üzerine çıktı.
Seçim sonuçlarının koalisyona işaret etmesi sonrasında dolar rekor kırdı. DÜn geçe 2,79'u aşarak rekor kıran dolar bu sabah 2,80'i aşarak rekorunu tazeledi. Dolar en son 24 Nisan'da 2,7435 ile rekor kırmıştı. Euro da seçimin ardından yeniden 3 TL'yi geçti. 

SEPET DE REKORDA 
Sepet bazında TL tek parti iktidarı döneminin son bulduğunu gösteren seçim sonuçları ardından 2,95'i aşarak yeni tarihi zirveye çıktı. Türkiye genelinde oyların tamamına yakını sayılırken; AKP'nin oy oranı yüzde 40.9, HDP'nin oy oranı ise yüzde 13.1 olarak gerçekleşti. Genel seçimin kesinleşmeyen sonuçlarına göre, tek parti hükümeti dönemi 13 yılın ardından sona ererken, dün piyasadaki ilk tepki TL'nin yüzde 5'e yaklaşan değer kaybı ile yeni zirvesini test etmesi olmuştu. Analistler, kısa vadede dalgalanmanın süreceğini öngörürken; Türkiye'nin koalisyon ya da azınlık hükümeti ile mi yola devam edeceği yoksa erken seçime mi gideceği yakından izlenecek.

MERKEZ'DEN İLK MÜDAHALE GELDİ
Merkez Bankası, bankaların TCMB'den alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarının 9 Haziran tarihinden itibaren dolar için yüzde 4'ten yüzde 3,5'e, avro için yüzde 2'den yüzde 1,5'e indirilmesine karar verildiğini duyurdu.

FAİZ DE YÜKSELDİ
Seçimin ardından faiz de yükseldi. Gösterge 2 yıllık tahvilde bileşik faiz seçim sonuçları ardından ilk işlemde yüzde 10.43 seviyesine yükseldi. Cuma günü faiz yüzde 9,90’dan kapanmıştı. Gösterge 10 yıllık bileşik faiz de yeni hükümetin kurulması sürecine ilişkin belirsizlikle yüzde 9,64'ten açıldı, yüzde 9,98'e yükseldi. Cuma günü kapanış yüzde 9,32'ydi.

DÖVİZ KURLARI BUGÜN SAAT 09.30 FİYATLARI
İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 09.35 itibarıyla şöyle:

BORSA YÜZDE 8 DÜŞTÜ
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, güne önceki kapanışa göre 6.675,27 puanlık düşüşle 75.268,15 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da pay piyasaları önceki kapanışa göre ortalama yüzde 8,15 değer kaybetti. Açılışta, bankacılık endeksi yüzde 9,55, holding endeksi yüzde 7,50 düşüş kaydetti. Yatırımcısına kazandıran tek sektör endeksi ise yüzde 6,51 ile "madencilik" oldu.

Dün gerçekleştirilen genel seçimde hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememesinin ardından siyasi belirsizliklerin piyasalar üzerinde baskı oluşturduğunu belirten analistler, tarihi zirvesine çıkan dolar/TL ve sepet dövizin hangi seviyelerde denge bulacağının takip edileceğini kaydediyor. Analistler, siyasi partilerin hükümet kurma çalışmaları ve bu konuda yapılacak açıklamaların kısa vadede piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olacağını ifade ederken, BIST 100 endeksinin teknik olarak 75.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu dile getiriyor.

ENDİŞELER SÜRECEK!
Seçim öncesi senaryolarda en çok merak edilen soru ise HDP'nin seçim barajını geçip geçmeyeceğiydi. HDP seçim barajını aştı. Ancak uzmanlara göre seçim sonuçları yine de piyasalarda endişe yaratıcı türden. 

Credit Agricole Gelişen Piyasa Stratejisti Guillaume Tresca, seçimlerin piyasalardaki endişeleri gidermeye yetmeyeceğini söyledi.

Seçim öncesi yurtiçi ve uluslararası piyasalarda, AK Parti'nin tek başına iktidar olduğu senaryolar bir bakıma olumlu karşılansa da, başkanlık sisteminin gündeme gelerek referanduma gidebileceği ve AK Parti'nin 330 milletvekili alacağı senaryolara sıcak bakılmıyordu. 

EN KÖTÜ SENARYO GERÇEKLEŞMEDİ
Seçim öncesi piyasalar için en kötü senaryo HDP'nin baraj altında kalması olduğu dile getiriliyordu. 

Credit Agricole'den Tresca, HDP'nin yüzde 10 barajının altında kalmasının piyasalar için en olumsuz algılanacak senaryo olduğunu açıklamasında bulunmuştu.

KOALİSYON İHTİMALİ PİYASALARDA OLUMSUZ ETKİ YARATIR MI?
Koalisyon ihtimali de, özellikle seçimden önceki üç haftalık dönemde tartışılmaya başlanan bir senaryo olmuştu. Seçim sonuçları da koalisyon ihtimalini güçlendirdi. Koalisyon genel itibariyle meydana getirebileceği siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle piyasalar tarafından olumsuz karşılanması bekleniyo. Credit Suisse Stratejisti Bhaveer Shah, piyasanın koalisyon ihtimalinde kısa vadeli istikrarsızlığa karşı duyarlı olacağını söyledi. Shah bu senaryoya göre partiler arasında anlaşmazlık ihtimaline ilişkin belirsizlik ortaya çıkabileceğini ifade etti.
EN OLUMLU SENARYO GERÇEKLEŞMEDİ 

Piyasalarca en olumlu karşılanması beklenen senaryo ise hem HDP'nin barajı geçtiği hem de AK Parti'nin 276 milletvekiline ulaşarak, tek başına iktidara geldiği sonuç olarak yorumlanmıştı.

Guillaume Tresca, bu ihtimalin piyasalar açısından en iyimser senaryo olacağını belirtti. Tresca ''Böylece Türkiye'nin siyasi sistemi aynı kalacaktır. Yatırımcıların bu durumdaki belirsizlik algısı, AK Parti'nin diğer partilerin desteğini alıp alamayacağı noktasında olacaktır'' diye konuştu.

 
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.