Piramit Haber

Kurbanın bereketi

Ekonomi

Kurban Bayramı, kurbanlıklardan kasap ücretlerine, üreticilerin çadır ve konaklama masraflarından nakil bedellerine birçok kalemde yaklaşık 3,5 milyar liralık ekonomi yaratıyor.

ANKARA - Seval Ocak Adıyaman

Kurban Bayramı'nda bu yıl yaklaşık 500 bin büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan kurban edilmesi bekleniyor. Bu kurbanlıklardan elde edilen derinin değerinin 100 milyon lirayı aşması öngörülürken, kesim ve parçalama için ödenecek tutarın ise 100 milyon liraya yaklaşacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan üreticilerin kurban satış çadırları, konaklama ve özel ihtiyaçlarına yönelik harcamaları da eklendiğinde Kurban Bayramı hayvancılık, hizmet, ulaşım ve dericilik gibi birçok sektöre 3,5 milyar liralık ekonomi yaratıyor.

''Derilerde ciddi ekonomik kayıp oluşuyor''

Toplam olarak kurbanlıklardan standartlara göre elde edilecek derilerin ekonomik değerinin 101 milyon lirayı bulacağı bilgisini veren Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kurbanlıklar çoğu yerde ehil olmayan kişiler tarafından kesildiği için deride ciddi olarak ekonomik kayıp oluşmaktadır. Bu kaybın yüzde 20-25'ler civarında olduğu tahmin edilmekte, bunun da ekonomik değeri 20-25 milyon liraya ulaşmaktadır. Bununla birlikte hayvanların bağırsak gibi iç organlarının büyük bir kısmı da değerlendirilmeyip atıldığı için buradan da ciddi ekonomik kayıplar oluşmaktadır.''
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.