Piramit Haber

Kredi Kartı kullanırken bunlara dikkat edin!

Ekonomi

Kredi Kartı Kullanırken: *Neden Dikkatli Olmak Gerekiyor? *Nelere Dikkat Edelim?

Kredi kartları uzun zamandır hayatımızda. Ülkemizde iş yerleri ve tüketiciler tarafından yüksek oranda ilgi gösterilmekte olan kredi kartlarının kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Artan kullanımla birlikte müşteri şikayetleri ve serzenişler de süreç içerisinde sıklıkla gözlemlenir hale geldi.
Neden Dikkatli Olmak Gerekiyor?
Kredi kartlarının kullanım alanı genişledikçe bazı sıkıntılar da süreç içerisinde baş gösterebilmiştir. Bu süreçte en çok göze çarpan durum “kredi kartı mağduriyeti” olmuştur. Bankacılık sektörünün içinde olan birisi olarak bu tanımda bankalar açısından biraz haksızlık yapıldığı kanaatindeyim. Ancak, burada haklılık haksızlık tartışmasına girmek niyetinde de değilim. Bu yazıda kredi kartı kullanımında dikkat edilmesinde fayda gördüğüm hususları sizle paylaşmak istedim. Bu sayede yazıyı okuyan kart kullanıcılarına bir nebze de olsa kredi kartı kullanımı konusunda yardımcı olabileceğimi düşünüyorum.
Nelere Dikkat Edelim?
Kredi kartı kullanımında önemli bulduğumuz hususları madde madde listelemeye çalıştık.

*Kartınızın limiti önemlidir. İhtiyacınızdan fazla limit kullanmamaya çalışın

*
2 veya 3 adetten fazla kredi kartı ödemelerinizin takibi açısından zordur. Bu sayılarda kalmaya çalışın.

*
Aylık ödemeleriniz maaşınıza göre makul bir oranda olsun. Aylık harcanabilir gelirinizin %60′ını geçmemeye çalışın.

*
Asgari ödenecek miktarı ödemek sizi temerrüt faizi yani cezalı faizden kurtarır ancak geri ödemediğiniz kısım için gecikme faizi ödersiniz. Bu sebeple mümkünse her ay borcunuzu tam olarak geri ödeyin.

*
Ekstreniz posta yoluyla bir şekilde ulaşmamış ise mutlaka telefon bankacılığını arayarak veya ATM’ye giderek veya şubeye uğrayarak borcunuzu ve son ödeme gününü öğrenin. Posta hizmetinde yaşanan problemler veya aksamalar sizi borçtan kurtarmayacaktır.

*
Ekstrenizdeki harcamaları her ay kontrol edin. Bilginiz dışında bir harcama gerçekleşmişse telefon bankacılığını arayarak durumu bildirin ve gerekirse yeni bir kart isteyin.

*
Online veya telefonla alışverişte kredi kartı numaranızı verirken alışveriş yaptığınız kurumun veya web sitesinin güvenli olduğundan emin olun.

*
Online alışveriş için esas kartınızı kullanmak istemiyorsanız “sanal kart” kullanabilirsiniz. Sanal kart, esas kartınıza bağlı bir ek karttır. Diğer kredi kartları gibi plastik bir kart değildir. Dijital rakamlardan ibarettir. Limitini siz belirlersiniz. İnternet veya telefon bankacılığından açtırabileceğiniz bu kart ufak tutarlı online alışverişler için son derece kullanışlıdır.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.