Piramit Haber

''Kıymetli ihracat'' havadan

Ekonomi

Türkiye'nin Ocak-Ekim dönemindeki dış ticaretinde 21 milyar 957 milyon dolarlık ''inci, kıymetli veya yarı kıymetli taş'' hava yoluyla taşındı.

İSTANBUL - Ziya Altunbaş 

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumundan aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin bu yılın 10 ayındaki 126 milyar 277 milyon dolarlık ihracatının 18 milyar 859 milyon dolarlık kısmı hava yolu ile taşındı. Geçen senenin aynı dönemine göre 12 milyar 161 milyon dolar artan ihracatta havayolu kullanımı, böylece yaklaşık olarak 3 katına çıktı.

İhracatta söz konusu dönemde hava yolu taşımacılığı, en fazla ''inciler, kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, taklit mücevherci eşyası, metal paralar''ın nakliyesinde kullanıldı. Bu kalemde ihraç edilen 14 milyar 307 milyon dolar değerindeki 599 ton ürün havayolu ile taşındı.

Bu yılın Ocak-Ekim döneminde hava yolu ile en fazla ihracat 6 milyar 504 milyon dolarla İran'a gerçekleştirildi, bu ülkeye ihraç edilen 7 bin 478 tonluk ürün havayolu ile taşındı. Havayolu ile ihracatta İran'ı, 4 milyar 728 milyon dolar ile Birleşik Arap Emirliği (BAE) takip etti, BAE'ye 27 bin 478 ton ürün hava yolu ile ihraç edildi. Hava yolu ile en fazla ihracat yapılan üçüncü ülke ise 1 milyar 88 milyon dolar değerinde, 8 bin 871 tonluk ürün ile İsviçre oldu. Söz konusu dönemde İngiltere'ye 795 milyon dolar değerinde, ABD'ye ise 784 milyon dolar değerinde ihraç ürünü havayolu ile taşındı.

Ocak-Ekim döneminde ithal edilen 7 milyar 650 milyon dolar değerindeki ''inciler, kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, taklit mücevherci eşyası ve metal para''nın taşınmasında da havayolu kullanıldı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.