Piramit Haber

İzmir’in savunma sanayisine tam not

Ekonomi

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin modernizasyonu çerçevesinde ihtiyaçlarının yurtiçindeki kaynaklardan sağlanarak dışa bağımlılığın ve döviz kaybının azaltılması, Türk sanayisinin katma...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin modernizasyonu çerçevesinde ihtiyaçlarının yurtiçindeki kaynaklardan sağlanarak dışa bağımlılığın ve döviz kaybının azaltılması, Türk sanayisinin katma değeri ve kalitesi yüksek ürünlere yönelmesi amacıyla Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği (SASAD) işbirliğiyle düzenlenen “Savunma Sanayi Günü” tam not aldı.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ile Millî Savunma Bakanlığı (MSB) Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş, başta olmak üzere MKE, Aselsan, Havelsan, Roketsan, TAİ, TEİ, Alp Havacılık, toplam 24 savunma sanayi ana ve alt yüklenici firmalarından 60 temsilci, İzeltaş, Dirinler Makine, Norm Cıvata, Petrofer, HMS Makine, BSS Boray, Tibet Makine, Safkar, Torman Makine, Tecfyl Metal, Eko Endüstri, Tepaş Elektrik firmalarını ziyaret etti. Üretim hatlarını yerinde gören heyet, İzmirli sanayicilerin üretimlerinden etkilendiklerini belirtti. Savunma Sanayi Müsteşarı Bayar, İzmir’in savunma sanayinde yerli üretim çalışmalarına sistematik, bilimsel ve organize bir şekilde yaklaştığını söyledi. MSB Sanayileşme Betgaranti Daire Başkanı Aktaş da girdi tedarik sistemini oluşturduklarını, yerli ürün konusunda odaların verdiği belgeleri kabul ettiklerini belirtti.

YORGANCILAR: YERLİ ÜRÜN AĞIRLIĞI ARTMALI

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise TSK’nin düzenlediği ihalelerde yerli malı oranının yüzde 25 olması gerektiğini söyledi. Yerli ürünün de tam olarak incelenmesini isteyen Yorgancılar, “İthal malzemenin birleştirilmesi değil, bütün parçaları yurtiçinde üretilmiş ürün olmalı. Yerli ürünün detaylı incelenmesi için bir komisyon oluşturulup belge verilmeli. Millî Savunma Bakanlığı veya Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nda böyle bir komisyon yoksa biz odalar olarak bunu yapmaya talibiz.” diye konuştu. TSK’nin alımlarında komutanlıkların ayrı ayrı ihaleye çıkıp küçük alımlar yaptığına dikkat çeken Ender Yorgancılar, şunları kaydetti: “Maliyeti düşürmek adına merkezden büyük ve senelik tek ihalelere çıkılmalı. İhtiyaç duyulan malzeme belirlenen bir fiyat üzerinden Türkiye’nin her yerindeki noktalara gereksinim duyulduğu zaman sevk edilmeli.”

EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki de TSK ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın yerli üreticileri desteklemek ve korumak adına gösterdiği hassasiyetin, ülkedeki diğer kurumlara örnek olması gerektiğini ifade etti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.