Piramit Haber

İzmir'e 50 milyar dolar yatırım

Ekonomi

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Türkiye'de hükümetin EXPO için 2020'ye kadar bölgeye 50 milyar doların üzerinde yatırım yapma kararı aldığını söyledi....

EXPO 2020'nin ev sahipliğine aday İzmir için Uluslararası Sergiler Bürosu'nda (BIE) 3. sunum yapıldı.

Defne Samyeli yönetiminde gerçekleşen sunumda söz alan Vali Kıraç, Türkiye'nin, 1851'den beri EXPO'lara katılmanın gururunu yaşadığını ifade ederek, "169 yıl sonra hedefimiz, EXPO 2020'ye ev sahipliği yapma ayrıcalığını 3 kıtanın merkezindeki şehrimize götürebilmektir" dedi.

İzmir kentinin son 6 ayda kaydettiği ilerlemelerle ilgili bilgi veren Kıraç, kent merkezine 8 dakikalık yürüyüş mesafesindeki alanın EXPO sonrasında Avrupa'nın en büyük kent içi parkına dönüştürülmesi kararı alındığını söyledi. Kıraç, "Hükümetimiz, EXPO rüyasını gerçekleştirebilmemiz için 2020'ye kadar bölgemize 50 milyar doların üzerinde yatırım yapma kararı aldı" bilgisini verdi.

Kıraç konuşmasına şöyle devam etti:
"İzmir, 8500 yıllık tarihinde birçok uygarlığa ev sahipliği yaptı. Şimdi, EXPO 2020'yi düzenleme onuruna sahip olabilmeyi her şeyden çok istiyor. Hepimiz, meşhur misafirperverliğimizle sizi karşılamaya hazırız. 160 yılı aşkın bir süredir EXPO fikrini desteklemiş bir ülkenin temsilcisi olarak sizleri şehrimizin 'Herkes için Sağlık' vizyonunu desteklemeye davet ediyorum."

Kıraç, İzmir'in EXPO 2020'yi kazanacağından umutlu olduğunu söyledi.

İzmir cazibe merkezi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da "İzmir'in güneşi milyon kez yükselip şehrin kadın ve erkeklerinin yüzüne ışıldadı. Güneşinin sıcaklığı, İzmir'in zeytin yeşili sahillerini bereketiyle kucakladı. 3000 yıl boyunca İzmir, onlarca medeniyetin gelip geçtiği ve izini bıraktığı muhteşem bir merkez oldu" ifadelerini kullandı. 

Günay, her bir aday şehrin kendine has olağanüstü bir güzelliği bulunduğunu ancak İzmir'in insanoğlunun dünyaya adım attığı o ilk çağlardan beri bir cazibe merkezi olduğunu belirterek, "Türkiye hükümeti adına tüm kalbimle söz veriyorum ki, İzmir 2020 en unutulmaz EXPO'lardan biri olarak hatırlanacaktır" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da "EXPO 2020 ipini, 2013'ün Kasımında göğüslemek istiyoruz. Yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, Ege bölgesi, tüm Türkiye bu projenin arkasında. Ülkemiz için, bölgemiz için ve kentimiz için kazanmak istiyoruz" diye konuştu.

CHP İzmir milletvekili ve BM İnsan Hakları ve Engelliler Komisyonu Üyesi Şafak Pavey de TBMM'nin İzmir'in adaylığına tam destek verdiğini söyledi.
''TBMM'nin İzmir'in EXPO 2020 adaylığına güçlü desteğiyle geldim'' ifadesini kullanan Pavey, ''Bu şehir bize geçmişin görkemli medeniyetlerinden miras kaldı. Biz ise bu muhteşem emaneti insanlığın geleceğiyle paylaşmak istiyoruz'' dedi

Türkiye'nin sunumunu yapmak üzere Paris'te bulunan Defne Samyeli de ilk kez bugün Hindistan'da sağlık eğitimi merkezi kurulacağının açıklanacağını söyledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.