Piramit Haber

İTSO: İnegöl köftesinde GDO olmaz

Ekonomi

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, İnegöl Köfte üretecek firmaların İTSO’dan onay almaları gerektiğini söyledi. Anıl, İTSO olarak, İnegöl Köftesinin kurallarına uygun olarak yapılması için 4 yıl önce harekete...

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, İnegöl Köfte üretecek firmaların İTSO’dan onay almaları gerektiğini söyledi. Anıl, İTSO olarak, İnegöl Köftesinin kurallarına uygun olarak yapılması için 4 yıl önce harekete geçtiklerini ve Türk Patent Enstitüsü (TPE)'nden İTSO adına ‘Coğrafi İşaret’ tescili aldıklarını vurguladı.

İTSO Başkanı Metin Anıl, özel bir televizyon kanalında GDO’lu ürünlerle ilgili bir haber yayınlandığını ve bu haberin çok sayıda yayın kuruluşu tarafından da kullanıldığını belirterek, “GDO’lu ürünler arasında İnegöl Köftesinin de adı geçiyor. Bu, bizi fevkalade üzmüştür. Maalesef ülkemizde kural tanımayan ve fırsatçılık yapan bazı işletmeler var. Bu işletmeler hiçbir hakları olmadığı halde, İnegöl Köftesi adı altında bizim köftemiz ile ilgisi olmayan köfte üretiyorlar. İTSO olarak, bu işletmeler ile hukuki mücadele başlattık, mücadelemiz sürüyor.” diye konuştu.

Metin Anıl, TPE’den İnegöl Köftesi ile ilgili ‘Coğrafi İşaret’ tescilini aldıktan sonra oda bünyesinde bir ekip kurduklarını belirtti. Anıl, şunları söyledi: “Bu ekip, son 1 yıl içinde bütün Türkiye’de yüzlerce işletmeye gittik. Bu ziyaretlerimizde, Resmi Gazete'de yayınlanan İnegöl Köftesi tarifine uygun üretim yapmayan Wonodds işletmeleri uyardık. Bu işletmelerden 42’sinin hatalı üretim yaptıklarını tespit ettik ve uyardık. Uyarımızdan sonra bazı işletmeler üretimden vaz geçtiler. Ancak uyarılarımıza uymayan işletmeler de var. Bu işletmeler hakkında da hukuki süreç başlattık. Bu süreç devam ediyor.”

İTSO Başkanı Metin Anıl, İTSO’nun haklı bir üne kavuşan İnegöl Köftesi'nin aslına uygun üretilmesi için gayret gösterdiğini söyledi. İnegöl Köftesi'nin ününe zarar gelmemesi için İnegöllü köfte ustaları tarafından verilen tarifi TPE’ye sunduklarını, bu tarifin de Resmi Gazete’de yayınlandığının altını çizen Metin Anıl, “Yasal olarak hiç kimse bu tarifin dışında İnegöl Köftesi adı ile köfte üretemez. ‘İnegöl Usulü’ tabiri bile kullanamazlar. Ne var ki her sektörde olduğu gibi yasaları hiçe sayan ve hukuk tanımayanlar da var. Bu tarz davranışlara devam eden kişi ve kurumlarla İTSO olarak hukuki mücadelemiz devam edecektir.” diye konuştu.

"İNEGÖL KÖFTESİNDE GDO OLMAZ"

İnegöl Köftesi'nin, kurallarına uygun olarak üretilmesi halinde GDO’lu olamayacağını da vurgulayan Metin Anıl bu konuda ise şunları söyledi: “İnegöl Köftesi ile ilgili Resmi Gazete'de yer alan tarif çok açıktır. İnegöl Köftesi'nde dana ve kuzu eti dışında katkı maddesi yoktur. İnegöl’de üretilen ve odamızın onayını alan işletmelerde GDO’lu köfte olmaz. Bu işletmeler zaten çok sıkı şekilde denetleniyorlar. İnegöl Köftesi adı ile satılan sahte ürünler ise İnegöl Köftesi değildir. Kamuoyunun, bu ayrımı çok iyi yapmasını ve sahte üretim yapıldığını tespit ettiklerinde, odamıza bilgi verilmesini rica ediyoruz. Gerçek İnegöl köftesi lezzeti ile tanışmak isteyenleri de İnegöl’e bekliyoruz.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.