Piramit Haber

Güney Afrika, Brezilya’nın tavuğuna “kışşt” dedi

Ekonomi

Geçtiğimiz yıllarda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri (BRİC) listesine dahil olan Güney Afrika, Brezilya ile tavuk ticareti konusunda anlaşmazlığa düştü. Dünyanın en büyük tavuk üreticisi ve ihracatçısı olan Brezilya’nın damping...

Geçtiğimiz yıllarda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri (BRİC) listesine dahil olan Güney Afrika, Brezilya ile tavuk ticareti konusunda anlaşmazlığa düştü. Dünyanın en büyük tavuk üreticisi ve ihracatçısı olan Brezilya’nın damping yaparak ülkedeki beyaz et pazarını işgal ettiğini öne süren Güney Afrika, Brezilya’dan gelen tavuğa ek vergi getirdi. Uygulamayı haksız bulan Brezilya tarafı ise konuyu Dünya Ticaret Örgütü'ne taşıdı.

Ucuz olması sebebiyle kırmızı ete göre iki kat fazla tüketimi olan beyaz et ticaretinde Güney Afrika iyi bir pazar olarak biliniyor. Yıllık tavuk tüketiminin bir milyondan fazla olduğu Afrika ülkesinde yaklaşık yüz bin Betasus kişinin doğrudan ve dolaylı olarak bu işte istihdam edildiği belirtiliyor. 2008 yılından bu yana ülkeye tavuk ihraç eden Brezilya’nın, Güney Afrika pazarının yüzde 40’ına hâkim olduğu ifade ediliyor. Vergi uygulaması öncesinde pazardaki payı yüzde 60’lara ulaşan Brezilya tavuğuna karşı hükümetin yeni tedbirler almasını isteyen Afrikalı üreticiler ise fiyatlarla yarışamadıkları ve iş yapamadıkları gerekçesiyle binlerce kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor.

İki ülke arasında yaşanan ticari anlaşmazlığın diğer sektörlere atlamasından endişe ediliyor. Ancak uzmanlar, tavuk ticaretinde yaşanan bu tartışmanın iki ülke arasında var olan ticarete yansımayacağını belirtiyor. Temsilci düzeyinde yapılacak görüşmelerle meselenin hızlı bir şekilde çözülmesi gerektiği görüşünde birleşen uzmanlar, iki ülkenin de gelişen ve hızlı büyüyen ülkeler kategorisinde yer aldıkları için birbirleriyle yarışmadan ortak bir strateji yürütmeleri gerektiği şeklinde yorumluyor.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.