Piramit Haber

Güçlü bir maliye politikası uyguluyoruz

Ekonomi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Kim ne derse desin, çok güçlü bir maliye politikası uyguluyoruz'' dedi...

İSTANBUL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, EuroFinance'ın 9'uncusunu düzenlediği ''Türkiye'de Nakit, Hazine ve Risk Yönetimi'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin cari açık problemine işaret ederek, şunları kaydetti:

''Geçen sene ekonomiyi bir miktar daralttık ve cari açık azaldı. İç talebin canlanmasıyla bunun cari açık üzerinde bir miktar etkisi olacaktır. Cari açık için uzun vadeli çalışmalar yapıyoruz. Kısa vadeli bunu nasıl karşılayacağız? Bu ülkede esnek bir kur sitemi var. Bu, şokların daha makul tahribatla giderilmesine yardımcı oluyor. Rezervlerimizi artırıyoruz. Kim ne derse desin, çok güçlü bir maliye politikası uyguluyoruz. Kamunun borcunu azalttık. Bankacılık sektörünü zapturapt altında tutuyoruz. İyi denetliyoruz. Hane halkının döviz cinsinden borçlanmasına izin vermiyoruz. Hane halkının borçlanması makul düzeyde. Şirketlerimizde orta düzeyde bir borçluluk var. Öyle dedikleri gibi aşırı bir borçluluk yok.''

Ar-Ge harcamalarımızı yüzde 3'lere çıkartmalıyız

Yılbaşından bu yana bireysel emeklilik sistemine (BES) 270 bin yeni katılımcının geldiğini belirten Şimşek, devletin yüzde 25'lik desteğinin önemli bir gelişme olduğunu anımsattı.
Şimşek, Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerin 3'te 2'sinin düşük ve orta düşük teknoloji ürünler olduğuna dikkati çekerek, ''Fiyatlar değişiyor ama mesela bir Ipad almak için 1.400 kilogram domates üretmek gerekiyor. Örnekleri çoğaltabiliriz. Açık ve net olarak biz ne üretiyorsak üretelim mal ve hizmet anlamında katma değer yaratmamız lazım. Ama bu dönüşüm kolay değil. Türkiye'de Ar-Ge harcamalarımızı artırdık. Bizim Ar-Ge harcamalarımızın milli gelire oranını hızlı bir şeklide yüzde 2'lere ve oradan yüzde 3'lere çıkartmamız lazım. AB'de Ar-Ge harcamalarının 3'te 2'sini özel sektör, 3'te 1'ini devlet yaparken bizde tam tersi bir durum var'' şeklinde konuştu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.