Piramit Haber

Gıda ihracatımız 16 milyar dolar

Ekonomi

Tarım Bakanı Mehdi Eker, ''2012 yılında gıda ile ilgili 16 milyar dolarlık ihracatımız var'' dedi.

DUBAİ

Birleşik Arap Emirlikleri(BAE)'nin Dubai Emirliği'nde 'Gulfood Fuarı'nı ziyaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''2012 yılında çok büyük bir kısmını gıdanın oluşturduğu 16 milyar dolarlık ihracatımız var, tarım ihracatımız, gıda bunun büyük bir kısmı'' dedi.

Dubai'de beraberindeki heyetle Gulfood Fuarı'nı ziyaret eden Eker, fuardaki Türk standlarını gezerek, Türk ihracat tanıtım ofisinin açılışını yaptı. Temasları çerçevesinde BAE Dış Ticaret Bakanı Lubna El Kasimi ile görüşen Bakan Eker, Türk işadamlarıyla sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Eker'e Türkiye'ye özgü çeşitli ürünler ikram edildi. Fuara Türk firmalarının yoğun katılımı olduğu gözlendi.

-''Gıda tarihsel marka alanımız''-

Bakan Eker, Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Dubai'deki gıda fuarının dünyanın en büyük gıda fuarlarından birisi olduğunu belirterek, ''Fuara 3 binin üzerinde firma katılıyor ve Türkiye, 200'ye yakın katılımla zannediyorum ilk üç dört ülke arasında. Gıda, yiyecek, içecek bizim için çok önemli. Türkiye'nin aslında tarihsel marka alanı'' dedi. Türkiye'de gıda sanayisinin çok geliştiğini ve dışa açıldığını belirten Bakan Eker, ''2012 yılında çok büyük bir kısmını gıdanın oluşturduğu 16 milyar dolarlık bir ihracatımız var, tarım ihracatımız. Gıda bunun büyük bir kısmı'' dedi. Eker, Türkiye'nin 76 milyon vatandaşı ve 30 milyonun üzerinde turistin gıda ihtiyacını karşıladığını ve bunun üzerine de dünyaya 16 milyar dolarlık gıda maddesi ihraç ettiğini vurguladı.

-Türkiye dünyada 186 ülkeye bin 536 değişik ürün satıyor-

Söz konusu rakamların, Türkiye ekonomisinin de, tarım sektörünün de, gıda sektörünün de geldiği düzeyi göstermesi bakımından çok memnuniyet verici olduğunu belirten Eker, şöyle devam etti:

''Hala katedeceğimiz mesafe var. Mesela bugün zeytinyağına baktım, çok sevindim. Zeytinyağcılar çok memnun burada ihracattan. Daha önce Avrupa'ya toptan satılan ürünlerin şimdi özel ambalajlar içerisinde satıldığına şahit oluyorum. Bu çok güzel bir gelişme. Gıdanın bütün alanlarında, bütün gruplarında, gerek şeker, şekerleme gerek hububat, unlu mamüller, içeceklerde, meyve sularında, zeytin yağında, zeytinde, her üründe var. Türkiye dünyada 186 ülkeye bin 536 değişik ürün satıyor. Bin 536 tarım ve gıda ürünü satıyor. Dubai'deki bu fuar da dünyanın en önemli fuarlarından birisi ve Türkiye çok büyük bir katılımla burada iştirakçi. En büyük üç dört ülkeden bir tanesi. Bildiğim kadarıyla gelecek sene Türkiye partner ülke olacak. Bu da hem gelişmeyi hem de kurulan ilişkileri göstermesi bakımından çok önemli.''

-''Körfez ülkeleri büyük bir potansiyel''-

Körfez bölgesinin, ticari ilişkiler bakımından büyük bir potansiyel olduğuna da değinen Bakan Eker, ''Kuzey Afrika ülkeleri dahil olmak üzere tüm Körfez ülkeleri, tüm Arabistan Yarımadası ve diğer tüm ülkeler burada. O nedenle büyük bir coğrafya ve bu büyük coğrafyanın tamamı gıdasının yüzde 80'ini ithal ediyor. Dolayısıyla bizim için, bizim firmalarımız açısından çok büyük bir potansiyel, çok büyük bir kapasite var burada ve henüz tamamı kullanılmamış bir potansiyel'' dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.