Piramit Haber

GES yatırımcıları elini çabuk tutsun

Ekonomi

Enerji Hukuk Uzmanı Avukat Yusuf Özer, 2013 yılının Türkiye’de güneşten elektrik üretiminde milat olacağını belirtirken tesis için zamanın daraldığını hatırlattı. 2012'nin Türkiye tarihinde güneş enerjisine dayalı elektrik üretiminde...

Enerji Hukuk Uzmanı Avukat Yusuf Özer, 2013 yılının Türkiye’de güneşten elektrik üretiminde milat olacağını belirtirken tesis için zamanın daraldığını hatırlattı.

2012'nin Türkiye tarihinde güneş enerjisine dayalı elektrik üretiminde ilk lisans dağıtımların yaşanacağı yıl olması sebebiyle büyük yatırımcıların elini çabuk tutmaları istendi. Yatırımcıların, 2013 yılında güneş enerjisi santralleri ile sektörde yerini alması için zamanın her geçen gün daha da daraldığı hatırlatıldı. Halen kurulu tesislerin, küçük işletmeler ile ev ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğu Türkiye'de, 2013 yılından itibaren büyük yatırımcıların güneş enerjisi santralleriyle pazarda yer alacağı düşünülüyor. Günümüzde güneş enerjisinden elektrik üretimi ile ilgili uygulamaların kurulu güçleri hakkında sağlıklı veriler bulunmazken, büyük yatırımcılar ülke genelinde lisans için gerekli olan güneş ölçümlerine başladı. 2013 yılında verilecek 600 MW Güneş Lisansı, Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği'nin (Lisans gerektirmeyen 500 KW altı uygulamalar) hayata geçmesi ve düşen yatırım maliyetleri sonucu 2013 ve sonrasında sektörde büyük bir hareketlenme görülmesi bekleniyor.

Enerji Hukuk Uzmanı Yusuf Özer Güneş enerjisi yatırımcılarının acele etmesi gerektiğini hatırlattı. Betvole Güneş Enerji Santrali’ne (GES) dayalı elektrik üretim tesisi için zamanın daraldığını belirten Özer, yatırımcılara şu uyarılarda bulundu. “Başvuru için 6 aylık saha ölçümü zorunlu olduğundan yatırımcılar elini çabuk tutmak zorunda. Kurulu gücü 600MW olacak üretim tesisleri için; üretim lisansı başvuruları 10-14 Haziran 2013 tarihleri arasında alınacak. Mevzuat gereği lisans başvuruları için en az altı ayı sahada olmak üzere 12 aylık güneş ölçüm sonuçları sunulması gerekmektedir. Bu nedenle bir an önce sahanın tespit edilerek 6 aylık saha ölçümünün başlaması lazım. Yeni yılda yapılacak ölçümler için müracaat ancak 2014 yılında olabilecek. Her bir trafo merkezi için sadece bir lisans verileceğinden, aynı trafo merkezi için birden fazla lisans başvurusu olması halinde açık azaltma ihalesi yapılacak. Her bir ölçüm istasyonu için ayrı ayrı başvuru yapılacak ve bir kişiye en fazla 50 MW lisans verilebilecek. MW başına arazi kullanımı 20 dönümü geçmeyeceği gibi tarım arazileri ve yasada belirtilen özel alanlara GES kurulamayacak. Alım garantisi şimdilik en az 10 yıl olmakla beraber, en düşük 13.3 USD cent/KWh bütün aksamın yerli olması halinde üst limit 20.35 USD cent/KWh olmaktadır.”
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.