Piramit Haber

GAP İdaresi Başkanı: GAP sayesinde işsizlik oranı yüzde 18'den 8'e düştü

Ekonomi

GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP eylem planın hedefine ulaştığını belirterek, projenin bölgeyi hızla kalkındırdığını söyledi. Ekonomik göstergelerin son yıllarda bölge lehinde değiştiğinin ifade eden Karahocagil, “Şanlıurfa’dan...

GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP eylem planın hedefine ulaştığını belirterek, projenin bölgeyi hızla kalkındırdığını söyledi. Ekonomik göstergelerin son yıllarda bölge lehinde değiştiğinin ifade eden Karahocagil, “Şanlıurfa’dan göç, eksi 14’ten eksi 4’e düştü. Bölge ihracatında şehrin payı yüzde 1’den yüzde 5’e çıktı. Bölge illerinde işsizlik oranı yüzde 18’den 8'e düştü.” dedi.

GAP İdaresi Başkanlığı ve Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) ortaklığıyla 'Uluslararası Katılımlı Kazısız Teknolojiler Konferansı' 2-3 Ekim 2012 tarihlerinde Şanlıurfa’da düzenlendi. DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’ndaki konferansta, altyapı projelerindeki teknolojik gelişmelerin ve dünyadaki güncel uygulamalar ele alındı. Konferansa, Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçuha, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Amerika Birleşik Devletleri’nden ISTT (Uluslararası Kazısız Teknolojiler Cemiyeti) Başkanı Prof. Dr. Samuel Ariaratnam, ISTT İcra Kurulu Direktörü John Hemphill, Mısır’dan Uluslararası Su Teknolojileri Birliği Başkanı Prof. Dr. Rayan, Almanya’dan Bohrtech Müdürü Dr. Nieder’ın da olduğu uluslararası uzmanların yanı sıra çok sayıda ulusal uzman da konuşmacı olarak katıldı.

GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil burada yaptığı konuşmada, GAP’taki son durumu aktardı. Ilısu projesinin devam ettiğini ve bu barajın tamamlanması ile birlikte elektrik alanındaki çalışmaların tamamlanacağını kaydetti. 2013 yılında 8 milyon dekarın sulanacağını aktaran Karahocagil, Silvan Gencobahis Barajı’nın da yapılmaya başlandığını, ilerleyen yıllarda 1 milyon hektarda sulama yapılabileceğini söyledi.

"SULAMA YATIRIMLARINDA GERÇEKLEŞME YÜZDE 20'Yİ GEÇTİ"

GAP Eylem Planı sayesinde bölgede sağlıktan, altyapıya, eğitimden tarıma bonus veren siteler her alanda çalışmaların durmaksızın yürütüldüğünü aktaran Karahocagil, şöyle konuştu:

"Bugün Güneydoğu Anadolu Bölgemiz devasa bir şantiye alanı gibidir; GAP pek çok uzman ve yüzlerce işçinin ekmek kapısıdır. Şüphesiz bu durum hem sevindirici hem de gurur vericidir. GAP Eylem Planı uygulamalarının son yılı olan 2012’ye gelindiğinde bölgede başta sulama olmak üzere altyapı yatırımlarında son derece önemli gelişmeler sağlanmıştır. Sulamaya açılan alan 2011 yılı sonu itibariyle 370.418 hektar olmuş, sulama yatırımlarındaki fiziki gerçekleşme yüzde 14’ten yüzde 20,3’e yükselmiştir. Yıllardır barajlarda depolanmış olan suyu tarlaya taşıyacak olan sulama ana kanallarının inşaatına GAP Eylem Planı ile başlanmış, büyük bir bölümü 2012 yılı sonunda tamamlanacak aşamaya gelmiştir. Dicle Irmağı’nın en büyük barajı olan Ilısu Barajı ile yine GAP’ın önemli bir projesi olan Silvan I. Merhale kapsamındaki Silvan Barajı’nın inşaatına başlanmıştır. Ilısu Barajı ve HES’in tamamlanmasıyla birlikte enerji yatırımlarında yüzde 74 olan fiziki gerçekleşme oranı yüzde 90’ı aşacak ve Cizre Barajı’nın yapımının da önü açılacaktır."

Konferansta konuşan Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçuha, DSİ olarak Türkiye çapında yatay ve düşey sondaj çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade ederek, DSİ olarak bütün projelerde emniyet ve ekonomi ve estetiğe büyük önem verdiklerini söyledi. Karaçuha, konuşmasında kazısız teknolojiler ile Türkiye’de yürütülen çalışmalarla hakkında da bilgi verdi. Göksu havzasından Akdeniz’e akan suyu Konya’ya aktaran projenin, Ermenek Barajı projesinin, Ankara’ya içme suyu sağlayacak Gerede Tüneli’nin, Konya Avşar Barajı projesinin bu kapsamda gerçekleşen projeler olduğunu söyledi.

Konferans kapsamında kazısız teknoloji ile yapımı devam eden dünyanın en büyük beşinci, Türkiye’nin ise en büyük su iletim tüneli olan Suruç Tüneli’ne de teknik bir gezi düzenlenecek.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.