Piramit Haber

‘Elektrik ve doğalgaz zammı sanayicinin işini iyice zorlaştırdı’

Ekonomi

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, son yapılan elektrik ve doğalgaz zamlarının dış ve iç pazarlarda yaşanan durgunluk döneminde sanayiciyi iyice bunalttığını söyledi. Elektrik ve doğalgazın...

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, son yapılan elektrik ve doğalgaz zamlarının dış ve iç pazarlarda yaşanan durgunluk döneminde sanayiciyi iyice bunalttığını söyledi.

Elektrik ve doğalgazın sanayi üretiminin iki temel girdisi olduğuna işaret eden Uğurtaş, “Bugünden son bir yıla bakarsak elektrik fiyatının yüzde 21,5, doğalgaz fiyatının yüzde 54 arttığını görmekteyiz. Kur baskısı nedeniyle ihracat gücü düşen sanayicimiz, bir de düzenli hale gelen bu zamlarla rekabet gücünü iyice yitirme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Dış pazarlarda rakibimiz Piabet olan ülkelerdeki enerji fiyatlarıyla bizimkiler arasında ciddi farklar var. Bu farkları sübvanse ederek ihracatta öne çıkmak çok zor.” diye konuştu.

İç ve dış pazarlarda, özellikle AB pazarında yaşanan yavaşlama ve daralma sebebiyle bu tür artışları müşteriye yansıtma şansının ortadan kalktığını vurgulayan Uğurtaş, şu değerlendirmede bulundu: “Sanayici, çok uzun süredir para kazanmadan iş yapmanın sıkıntılarıyla boğuşurken bu fiyat artışları işimizi iyice zorlaştırmıştır. Bizler sanayimizin temel girdilerinin maliyetinin dünya standartlarına çekilmesini isterken aksine aramız gittikçe açılmaktadır. Global krizin faturasının en kolay yol olan enerji üzerinden çıkarılmaya çalışılması düşüncesinin sanayi, üretim ve istihdam üzerinde meydana getireceği negatif etkiler ciddi olarak hesaplanmalıdır.”
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.