Piramit Haber

Bakan Yıldız: Suriye'ye verilen elektiriğin kesilmesi söz konusu değil

Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye ile yaşanan gerilimin sıcak çatışma ya da savaş noktasına geleceğini düşünmediğini söyledi. Bakan Yıldız, Suriye’ye verilen elektriğin kesilmesinin de söz konusu olmadığını belirterek,...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye ile yaşanan gerilimin sıcak çatışma ya da savaş noktasına geleceğini düşünmediğini söyledi. Bakan Yıldız, Suriye’ye verilen elektriğin kesilmesinin de söz konusu olmadığını belirterek, elektrik ile terbiye edilenin Suriye halkı olmayacağını dile getirdi.

ATO Kongre Merkezi’ndeki Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’na katılan Bakan Yıldız, program çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türkiye-Suriye geriliminden dolayı enerji fiyatlarında bir artışın beklenip beklenmediğine Bakan Yıldız, “Suriye ile geldiğimiz son noktada, enerji fiyatlarının etkilenmesini beklemek yanlış olur. Böyle bir beklenti içinde değiliz. Elimizdeki veriler zaten öyle bir konuyu desteklemiyor. Suriye’nin büyük bir petrol ve doğalgaz üreticisi olmadığını, Türkiye’deki tüketimin o ülkedeki rakamlarla mütenasip olmadığını hep beraber biliyoruz. Tam tersi Türkiye’den Suriye’ye verilen elektriğin ve Suriye’den geçen bir su kaynağının olduğunu biliyoruz. Böyle bir gerginliğin sonunda elektrik ve doğalgaz fiyatlarının ayrıca artmasını beklemek yanlış olur. Böyle bir beklentimiz yok, böyle bir hedefimiz yok. O açıdan herkesin bu konuda müsterih olmasını istiyoruz.” dedi.

"DOĞRU DAVRANMAK SADECE BU BÖLGE ÜLKELERİ İÇİN GEÇERLİ DEĞİL"

Kongredeki konuşmasında özellikle nükleer konusunda sadece bölge ülkelerinin doğru davranmak zorunda olmadığını, buna BM ve NATO’nun da dâhil olduğunu söyleyen Yıldız, bu sözlerine açıklık getirdi.

Bu sözleri ile Türkiye’nin Suriye konusunda yalnız bırakıldığını düşünüp düşünmediğinin hatırlatılması üzerine Yıldız, şöyle konuştu: “Uluslararası sivil toplum ülkelerini, Adiosbet uluslararası organizasyonlarında aynı doğruyu yakalamayı borçlu olduğunu söyledim. Bu entelektüel bir kavramdır, herkes için geçerlidir. İnsanlar için, özel sektör için, kamu için, hükümetler için genel geçer bir kaidedir. Bugün isterse BM’de olsun ister uluslararası akademik çevrelerde olsun bu doğrunun yakalanmasından bahsettim.”

Bir gazetecinin Suriye ile gelinin noktada, Suriye’ye elektrik vermeye devam etme kararındaki son durumun ne olduğuna dair sorusuna Yıldız, “Biz Suriye halkı ile değil, Suriye rejiminin yaptığı yanlışlarla alakalıyız. İnsanlık dramına dönüşen ve 30 binden daha fazla bir ortamdan bahsediyoruz. Hangi ülke açısından olursa olsun bunun savunulacak yanı yok. Tam tersi bu insanlık dramına son vermekle ilgili bir sorun. Onun için elektrikle terbiye edeceğimiz Suriye halkı değildir. Biz Suriye halkı ile oradaki masum insanlarla alakalı bir yaptırımdan bahsetmiyorum. O açıdan yeni bir konum gelişmemektedir.” şeklinde cevap verdi.

Suriye ile yaşanan gelişmelerin savaş durumuna yada sıcak çatışmaya dönüp yada dönüşmeyeceğine de Yıldız, “Ben o noktaya geleceğini düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

"DOĞALGAZA 2008 YILINDA İKİ DEFA İNDİRİM YAPILDI"

Bakan Yıldız, son olarak, geçen gün mecliste kendisine verilen bazı soru önergelerine değinerek, bunu kamuoyuyla bir kez daha paylaşmak istediğini belirtti. Yıldız, özellikle elektrik ve doğalgaz fiyatları ile alakalı olarak Meclis'teki soru önergelerini cevaplarken milletvekillerinin sorduğu bir husus olduğunu, bunu basınla paylaşmak istediğini söyledi.

Yıldız, “Kasım-Aralık 2008, yani bundan 4 yıl önceki doğalgaz fiyatları, şuan ki fiyatlardan daha yüksek söyledim. Bu bir tespittir. Ondan sonra iki defa indirim yapıldı, bileşik oranları yüzde 45’ler civarında. İndirimler tabi ki toplumun hafızasında yer edinemeyebiliyor. Ama böyle bir gerçeği sizinle paylaşmak istedim. Reel olarak bin metreküp gazın 4 yıl önceki fiyatı şuan ki fiyattan daha düşük diye söyledim.” şeklinde konuştu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.