Piramit Haber

Bakan Çelik'ten ''kıdem tazminatı'' önerisi

Ekonomi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, "Kıdem tazminatı sorunu iş dünyamız için büyük bir sorun, işçilerimiz için daha büyük bir sorun. Bunu fona dönüştürelim" dedi.

İSTANBUL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TÜSİAD'ın düzenlediği "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun Getirdiği Yenilikler ve Uygulama Boyutu" seminerinin açılışında yaptığı konuşmada, işverenlerin kıdem tazminatı konusunun bakanlık tarafından çözülmesini istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu konu nasıl çözülecek? Taraflarla bunu konuşuyoruz. Özellikle alt işverenlik meselesi... Sendikalar hizmet alımının kaldırılmasını istiyor, işverenler de kıdem tazminatının çok yüksek olduğunu ve makul düzeye çekilmesini istiyor. Bu kadar keskin görüşlerin olduğu süreci yaşıyoruz. Ama mutlaka alt işverenlikle ilgili, emeğin sömürüsüne dönük önemli bulguları çok yakinen görmüş bir arkadaşınız olarak böyle bir şey olamaz. 
Mühim olan emeği burada, sendikaların yanında da işvereni savunmaktır. Asgari ücret bir koruma ücretidir. Bundan yukarı verebilirsin. Hayat koşulları, talepler ortada dolayısıyla taşeron işçilerinin karşı karşıya bulunduğu sıkıntılar ortada. 12-16 saat çalıştırılan işçiler var. Ne mesai, ne yıllık izin, neden kıdem tazminatı hakkı var. Bunun sürdürülebilirliği yoktur. Bunu çözmemiz gerek. Ancak hizmet alımı da olmalı. Böyle bir çalışma koşulu da kabul edemez. Kıdem tazminatı sorunu iş dünyamız için büyük bir sorun, işçilerimiz için daha büyük bir sorun. Bunu fona dönüştürelim. Bu iş işçinin bireysel hesabına yatsın, geriye dönük işçi iş veren arasında tartışma olmasın diye çalışmalarımızı bir noktaya taşıma durumundayız. Taraflardan bir teklif beklediğimizi ve sorunu mutlak suretle çözmemiz gerektiği inancını belirtmek istiyorum."
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.