Piramit Haber

Alman Belediye Başkanı: EXPO’yu kazanırsanız çok sevinirim

Ekonomi

Almanya'nın, Porsche ve Mercedes Benz gibi dev firmaların bulunduğu Stuttgart şehrinden İzmir'e gelen heyet, Egeli sanayicilerle işbirliği fırsatlarını masaya yatırdı. Stuttgart Belediye Başkanı Wolfgang Schuster başkanlığındaki 19 kişilik...

Almanya'nın, Porsche ve Mercedes Benz gibi dev firmaların bulunduğu Stuttgart şehrinden İzmir'e gelen heyet, Egeli sanayicilerle işbirliği fırsatlarını masaya yatırdı. Stuttgart Belediye Başkanı Wolfgang Schuster başkanlığındaki 19 kişilik heyetin katıldığı toplantıda ayrıca inşaat ve hukuk danışmanlığı alanında eşzamanlı sektörel görüşmeler de ele alındı.

Toplantıdan önce konuşan Başkan Schuster, EXPO 2020’yi İzmir’in kazanmasından memnun olacağını söyledi. Bunun şehrin gelişmesi için bir şans olacağını ifade ederek, “EXPO sayesinde hedefler koyacaksınız ve uzun vadede sürdürebilir yatırımlarınız olacak. Bu yolda size başarılar diliyorum.” dedi. Stuttgart’ın Avrupa’nın en önde gelen teknoloji bölgelerinden birisi olduğunu, bölgelerinde Porsche, Mercedes Benz, Daimler ve Bosch gibi pek çok dünya devi şirketin bulunduğunu vurgulayan Schuster, şöyle konuştu: “Türkiye’nin de geleceğe hazır ekonomik faktörleri ve çok iyi büyüme değerleri bulunmaktadır. İstanbul, İzmit ve İzmir, en güçlü ekonomik büyük şehirleri arasındadır. Bu şehirlerin branş ağırlıkları, eyalet başşehri Stuttgart’ın gücü Pinbahis ve branşıyla kesişmektedir. Böylece her iki taraf için de en iyi bağlantı noktaları ve yoğun ekonomik işbirliği için çok sayıda avantajlar oluşmaktadır.”

'ALMANYA, TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR İHRACAT PAZARI'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ise yaptığı konuşmada, Almanya’nın Türkiye’nin önemli bir ihracat pazarı olduğuna dikkat çekti. Türklerin, Almanya’da gerek iş hayatında gerekse istihdam sağlamada büyük rol oynadığını vurgulayan Yorgancılar, “Almanya ile ticaret hacmimiz her zaman yoğun olmuştur. Özellikle lojistik ve otomotiv sanayisinde iyi işler yapıyoruz. Almanya ile yapmış olduğumuz ortaklıkları, genç nüfusumuzla daha da geliştirebiliriz. Avrupa’da kriz yaşansa da 2011 yılında 37 milyar dolarlık ticari hacim gerçekleştirdik. Bu yılın ilk altı ayında ise 17 milyar dolarlık rakama ulaştık. Ticari işbirliğimizi dostlukla da pekiştirmeye devam ediyoruz.” dedi. Yorgancılar, sanayinin gelişmesi için üniversitelerle işbirliğine de vurgu yaparak, “Sanayinin üniversiteden ayrı gelişmesi mümkün değil. Üniversite varsa bilim var, ilim var. Bu yüzden üniversiteyle sanayi birliğini geliştirmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki de İzmir’deki 205 yabancı ortaklı firmadan 65’inin Alman sermayeli olduğuna dikkat çekerek, bu sayıyı arttırmak için çaba gösterdiklerini kaydetti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.