Piramit Haber

AGSD: Özel sektör gaza basıyor, bankalar el frenini çekiyor

Ekonomi

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, bankaları kredi konusunda eleştirdi. Karakuş, "Özel sektör gaza basıyor, bankalar el frenini çekiyor." dedi.         Yazılı bir açıklama...

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, bankaları kredi konusunda eleştirdi. Karakuş, "Özel sektör gaza basıyor, bankalar el frenini çekiyor." dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Canip Karakuş, dünya ekonomisinin içinde bulunduğu olumsuz koşullara rağmen, Türk özel sektörünün mal ve hizmet ihracatı için canla başla çalıştığını ifade etti. Devletin ihracat seferberliği için greyderle, dozerle yol açmasına karşılık bankaların özel sektöre gerekli desteği vermediğini savundu. Özel sektörü özellikle kaynak sağlamada yüksek maliyetlerin hırpaladığını savunan Karakuş, şunları söyledi:

"Yüksek faiz, yüksek tansiyon, enfaktüse davetiye çıkarmak demek. Dünyada az rastlanır çeşitlilikte bir teşvik sistemimiz var. Betgaranti Hizmet sektörü bile gerekli devlet desteklerini alıyor. Prosedürler oldukça basitleştirildi. Ticaret ataşelikleri iyi çalışıyor. Ancak sistemin bankacılık tekeri hızımıza ayak uyduramıyor. Gerek üretim gerek ihracat aşamasında özel sektörün ihtiyacı olan parasal kaynaklar için mali sistem bin dereden su getiriyor. Ya pahalı kredi kullandırıyorlar ya da teminatlar için yaratıcılıkta sınır tanımıyorlar. Merkez Bankası’nın para ve kur politikası da maalesef gerekli desteği vermiyor."

Bütçe açıklarının karşılanması için son dönemde yapılan zamların yanı sıra özellikle şirketlerin ödediği vergilerin artırılmasının da gündeme getirilmesine karşı çıkan Karakuş, "Maliye Bakanlığı vergi artışını aklından bile geçirmemeli. Yapılan zamlar şirketlerin maliyetlerini zaten olumsuz etkiliyor. Bir de buna vergi artışı eklenirse, işte o zaman 300 kilometre hızla giden otomobil bir anda 100 kilometreye düşer." ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.