Piramit Haber

2012'de 17 bin firma destekten yararlandı

Ekonomi

Bakan Çağlayan, 2002'de 5 bin 704 firmanın, 2012'de 17 bin 293 firmanın devlet desteklerinden faydalandığını belirterek, ''2002-2012 döneminde TL bazında 3 katına varan bir artış var'' dedi..


İSTANBUL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Conrad Otel'de düzenlenen basın toplantısında 2012 İhracat Destekleri Analizi-2013 Yılı Hedeflerini açıkladı.

Çağlayan,ihracat yapmayı öğrenen ve yurt dışı pazarlara ilk adımlarını atan ihracatçıların artık kendi imkanlarıyla pazar araştırması yaptıklarında devreye Pazar Araştırması desteğinin girdiğini söyledi. 
Fuar Desteği ve Yurt Dışı Birim desteğinin ise artık düzenli ihracat yapmaya başlayan firmaların yurt dışı pazarlarda daha çok tutunmaları, dağıtım kanalları kurmaları ve pazar paylarını artırmaları için vazgeçilmez destekler olduğunu vurgulayan Çağlayan, ''Yurt dışı pazarlarda dağıtım kanallarını oluşturan, özgün tasarımları ile bulundukları pazarın dinamiklerine uygun markalı ürün sunma yetkinliğine ulaşan firmalarımız için ise tasarım ve Turquality desteklerini sunuyoruz. Desteklerden yararlanan firma sayısındaki değişime göz attığımızda, destek tabanını çok hızlı artırdığımızı görüyoruz. Son 10 yılda ihracat yapan firma sayısı 1,7 katına çıkarken, desteklerden yararlanan firma sayısı 3 katına çıktı'' dedi.

2012'de 17 bin 293 firma desteklerden yararlandı

2002'de 5 bin 704 firmanın, devlet desteklerinden faydalanırken 2012'de 17 bin 293 firmanın desteklerden yararlandığına dikkati çeken Çağlayan, ''2002-2012 döneminde TL bazında yaklaşık üç katına varan bir artış var. 2002'de 252 milyon TL olurken, 2012'de 676 milyon TL'lik bir parasal destek vermiş durumdayız. İlk bakışta gayet yüksek görünen bu artışı, ihracatımızdaki artışla kıyasladığımızda aslında destekler için ayırmış olduğumuz bütçemizin ihracat artış hızının gerisinde kaldığını görüyoruz. Dolayısı ile özellikle Maliye Bakanımın duyması açısından ifade ediyorum; ihracatın artış hızına paralel olarak da devlet desteklerinden bilhassa bizim bütçemize olan desteklerin artırılması önem arz ediyor'' diye konuştu. 

KOBİ'lerin pazarlara girişini sağlayacak 1900 başvuruyu sonuçlandırdık

2012'de KOBİ'lerin pazarlara girişini sağlayacak 1900 belge ve analiz destek başvurusunu sonuçlandırarak toplam 15,5 milyon lira ödeme yaptıklarını kaydeden Çağlayan, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği kapsamında henüz yurt dışına açılmamış veya pazar paylarını artırmak isteyen KOBİ'lerin yapacakları pazar araştırmalarını, satın alacakları raporlarını ve üye olacakları e-Ticaret sitelerine ilişkin masraflarını desteklediklerine vurgu yaptı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.