Piramit Haber

17 yılın en yüksek düzeyine çıktı!

Ekonomi

Türkiye’nin ödemeler dengesi, şubat ayında 3.2 milyar dolar ile piyasa beklentilerinin üzerinde açık verirken, şubatta net hata noksan kalemi 4,3 milyar dolarla aylık bazda son 17 yılın en yüksek düzeyine çıktı.

Şubat ayı ödemeler dengesi rakamları açıklandı. Cari açık Şubat ayında 3,20 milyar dolar ile ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde geldi.
İKİ AYLIK AÇIK 5,2 MİLYAR DOLAR
Cari açık Ocak-Şubat döneminde ise 5,20 milyar dolar oldu. Cari açık geçen yıl Şubat ayına göre 146 milyon dolar azaldı. 12 aylık cari açık 42 milyar 822 milyon dolar olarak gerçekleşirken, parasal olmayan net altın ihracatı yıllık bazda 932 milyon dolar artışla 1,5 milyar dolar oldu. Şubat'ta rezervler 2,918 milyar dolar azaldı.

KAYNAĞI BELİRSİZ PARA REKORDA
Şubat'ta net hata noksan kalemi 4,3 milyar dolarla aylık bazda son 17 yılın en yüksek düzeyine çıktı.

İki aylık dönemde net hata noksan kalemi 2,9 milyar dolar fazla verdi.

Net hata noksan kalemi kaynağı belirsiz para girişlerini ifade ediyor.
 
'MERKEZ'İN AÇIKLAMASI GEREKİR'
Ak Yatırım Başekonomisti Hakan Aklar, "Net hata noksan kalemi uzun süredir anormal hareketler gösteriyor. Yıllık bazda geçen yıl Mart'ta 15 milyar dolarlık fazla verdi. Şubat'ta da oldukça yüksek bir net hata noksan kalemi var. Birçok nedeni olabilir. Kayıtdışı olabilir, ihracat ve turizm tarafından olabilir, yastık altı dövizin sisteme girmesi olabilir. Merkez Bankası bununla ilgili açıklama yapsa iyi olur" dedi.

DOLAR TIRMANDI

Türkiye’nin ödemeler dengesinin, Şubat ayında 3.2 milyar dolar ile, 2.75 milyar dolar olan piyasa beklentilerinin üzerinde açık vermesinin ardından yükselen dolar 2.63 lirayı da aştı.

Verinin açıklanmasından önce 2.6195 lira dolayında hareket eden dolar, cari açığın beklentileri aşması üzerine hızlı bir tırmanış ile önce 2.62 liranın üzerine çıkan dolar, daha sonra 2.6323 liraya kadar yükseldi.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.