Piramit Haber

ÖSYM YGS sorularını...

Eğitim

ÖSYM YGS ile ilgili olarak son dakika bir karar verdi. ÖSYM YGS sorularının sadece yüzde 20'sini açıklayacak.

ÖSYM 2015 YGS ile ilgili son dakika bir karar verdi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2015 YGS sorularının yüzde 20'sini açıklayacak.
ÖLÇME, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin “soruların tamamını açıklayın” kararına rağmen 15 Mart Pazar günü yapılacak olan YGS’de soruların yüzde 20’sini kamuoyuyla paylaşma kararı aldı. ÖSYM, soruları internet sitesi üzerinden yayınlayacak.

SADECE SU
 
Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecek.
 
YGS'de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacak. YGS'de öğrencilere Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru sorulacak.
 
Sınav başladıktan sonra adayların ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde, sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa süre için bile olsa tuvalete gitmek dahil sınav salonundan çıkmaları yasak olacak.
 
Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin verilmeyecek. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday, bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası dolana kadar sınav binasında bekletilecek.
 
SONUÇLAR İNTERNETTEN DUYURULACAK
 
Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar, YGS sonuçlarını, TC. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecek.
 
YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS'lere başvurabilecek. LYS'lere başvurular, 8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılacak. LYS'ler 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak.
 
Öte yandan, YGS ve sınavsız geçiş için 2 milyon 126 bin 681 aday başvuru yaparken, bunların 908 bin 65'ini lise son sınıf öğrencileri, 407 bin 825'ini geçen yıl liseden mezun olanlar, 810 bin 791'ini ise daha önceki yıllarda liseyi bitirenler oluşturdu. 
 
Başvuran adayların, 756 bin 473'ü geçen yıl da ÖSYS'ye girdi. Geçen yıl ÖSYS'ye, 78 bin 428'si sınavsız geçiş olmak üzere toplam 2 milyon 86 bin 87 aday başvurmuştu.
DANIŞTAY NE KARAR VERMİŞTİ?

Danıştay'ın kararından kısa bir süre önce ise ÖSYM YGS sınav giriş yerlerini açıkladı. ÖSYM'nin açıklamasıyla 15 Mart'taki YGS için resmen geri sayım başladı.

Peki YGS'ye 10 gün kala ÖSYM sınav sorularının açıklanması konusunda ne karar verecek? Bu sorunun yanıtını Habertürk gazetesi yazarı Pervin Kaplan bugünkü köşesinden analiz etti. 

"ÖSYM soruların yüzde 20'sini değil de tümünü açıklayacak mı?" diye soran Kaplan, şunları yazdı:

"...

ÖSYM, Temmuz 2013'te yaptığı sınavların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamına çıkarılmasının ardından soruları açıklamama gerekçesi olarak kanunları gösteriyor. 6114 sayılı ÖSYM Kanunu'na göre soru ve yanıtları açıklama ya da açıklamama kararını yönetim kurulunun verebileceğini söylüyor.
Ayrıca ürettiği soruların da Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında kendisine ait olduğunu, tel itli ya da bedelsiz basıp basmamaya da yine ÖSYM Yönetim Kurulu'nun karar vereceğini savunuyor.
İşte bu gerekçelerle de geçen yıldan itibaren basın yayın kurumlarına parayla verdiği soruların ve yanıtlarının yalnızca yüzde 20'sini yayımlamaya başladı. Gerekçesi de "Soru havuzu oluşturuyorum" oldu.

Geçtiğimiz aralık ayında Anayasa Mahkemesi'nin sınavların Bilgi Edinme Kanunu kapsamı dışında tutulmasına ilişkin verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından ÖSYM bir başka karar daha aldı.
İsteyen adayların sınavdan sonra 3 gün içinde dilekçe yazıp hesabına para yatırdığı takdirde kendi soru kitapçığını görebileceğini açıkladı. 

ÖSYM bir anlamda işi ticarete döktü ve her soru ve kitapçık için de rayiç bedel belirledi:

- Eğer soru kitapçığınızı görmek ve cevap kâğıdınızı incelemek istiyorsanız 50 TL'yi önce ÖSYM'nin hesabına yatıracaksınız, sonra kitapçığınıza bakabileceksiniz. 2 milyon adayın sınava girdiği düşünüldüğünde ÖSYM'nin bundan kazancı 100 milyon TL olacak.
- Sorulara itirazınız varsa her soru için ayrı dilekçe yazacak ve yine ÖSYM'nin hesabına her soru için 20 TL yatıracaksınız. 2 milyon adayın her biri bir soruya itiraz etse toplam 40 milyon TL ÖSYM'nin kasasına girecek.

Ayrıca YGS'ye girmenin 50 TL, 5 oturumlu LYS'lerin her bir oturumunun 30'ar TL, sınav sonuç belgesi ile fotoğraf güncellemenin 10'ar TL, şifre edinme ile yerleştirme incelemelerinin de 5'er TL olduğu düşünüldüğünde sınavların ÖSYM'yi nasıl zenginleştirdiği de görülür.
Tüm soru ve kitapçıkları "bedel karşılığı" gösteren, her işleme para talep eden ÖSYM, yargının kararlarına rağmen bu kazancı kolay bırakmayacaktır.

Yorumlar (3)

ahmet Kocaeli 9 Yıl Önce

Vay be sömürün oğlum sömürün bakalım nereye kadar.

Nazlı 9 Yıl Önce

Ygs sizin ta ...... yeter be torpil yapmaktan bikmadiniz mi okullar yetersiz dershane ile açığı kapatıyoruz onu da kapatin okullarda din dersini arttirin hepimiz koyun olalim düşünmeyelim hiçbir zaman egitim alaninda ilerlemeyelim hepimiz asgari ucretle calisalim asitlik adi altinda kast sistemi olusturun çünkü biz salagiz senin egitimin esitse seffafolacaksin yuzde 20 nedir ya resmen dalga geciyorsun ama pardon daha önemli islr var suriyeliler onlarla ilgilen sanki kendi refah seviyemiz süper birde onlar kaldi he birde türkçe yi kaldır osmanlica getir ezberci egitim yinr ite kaka bir ise yararken hic ogretilemeyen egitim olsun ki kimsenin gözü açılmasın

isimsiz 9 Yıl Önce

Bunun suriyeyle ne ilgisi var gerizekali

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.