Piramit Haber

Online Fatih

Eğitim

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, 16 milyon öğrenciye FATİH projesi kapsamında dağıtılacak tablet bilgisayarların internete bağlanabilmesi konusunda gelişmeler olduğunu belirtti.

Bu kapsamda bugün Microsoft CEO’su Steve Ballmer’la görüşecek Başbakan Erdoğan’ın gündeminde de bu konu yer alıyor. AVRUPA Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa ziyaretinin ikinci gününde Türk eğitim sistemindeki yeni projeler hakkında Fransız muhataplarını bilgilendirdi. Görüşmelerinin ardından Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Bağış, “FATİH projesi kapsamında 16 milyon öğrencimize tablet dağıtacağız. Bu husustaki planlamalar devam ediyor. Öğrencilerimizin bu cihazlarla internete bağlanabilmesi konusunda da gelişmeler var. Siirt’teki bir öğrencinin internet sayesinde Japonya’daki bir projeyi takip edebilmesi, İzmirli bir kardeşimizin El Ezher müfredatına anlık erişmesi önemli” dedi.

ERDOĞAN-BALLMER GÖRÜŞMESİ

Pilot proje kapsamında dağıtılan ilk tabletlerde internete erişim olmaması ve dışarıdan bilgi yüklenememesi eleştiri konusu olmuştu. Şimdi FATİH projesinde bu yönde bir revizyon hazırlığı var. Başbakan Tayyip Erdoğan’la bugün Ankara’da saat 18.00’da bir araya gelecek olan Microsoft CEO’su Steve Ballmer’ın gündeminde de bu konu var. Cihazların yazılımının yanı sıra en önemli sorun olan internete bağlanma sorunu da çözülmeye çalışılıyor. Öğrencilere 3G veya ADSL seçenekleriyle internet aboneliği verilmesi planlanıyor. İnternetin finansmanı konusunda sponsorluk seçeneği de masada.

3G TARTIŞMASI YAŞANDI

FATİH Projesi’nde tabletlerin internete 3G ile bağlı olup olmaması uzun süredir büyük tartışma konusuydu. Sektörün teknoloji tarafında yer alan GSM operatörleri Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı gibi taraflar 3G bağlantısı olmasını desteklerken, projenin eğitim tarafında yer alan birimler ‘pedagojik’ çekincelerini dile getiriyorlar.

12 BİN 800 ADET DAĞITILDI


Şu ana kadar projenin pilot bölgeleri için 17 ilde 52 okulda 12 bin 800 tablet dağıtıldı. Bu tabletler wi-fi (Kablosuz bağlantı) desteği sağlarken, 3G desteği sağlamıyor. Tabletler de ayrıca “fotoğraf çekme” desteği de bulunmuyor. Proje başladığında 10 milyon tablet dağıtılması ve buna ek olarak her yıl 2 milyon yeni tabletin dağıtılması öngörülüyordu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, daha önce yaptığı açıklamada tabletlerde 3G olması gerektiğini belirterek şunları söylemişti: “Ben 3 G olsun diye düşündüm. Ama Milli Eğitim Bakanlığı fotoğraf çekmesini ve 3G’li olmasını uygun görmedi.’’


Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.