Piramit Haber

Arkadaşı LYS tercihlerini sildi!

Eğitim

Kendisinden daha yüksek puan alan okul arkadaşını kıskanan genç kız,T.C.kimlik numarasını bildiği arkadaşı adına ÖSYM sistemine girip tercih listesini sildi

Kendisinden daha yüksek puan alan okul arkadaşını kıskanan genç kız, T.C. kimlik numarasını bildiği arkadaşı adına ÖSYM sistemine girip tercih listesini sildi. Yüksek puan alan öğrencinin bir yılına mal olan silme işlemini ilk aşamada kimin yaptığı anlaşılamadı. Gerçek, mağdur öğrencinin savcılığa yaptığı şikayet üzerine anlaşıldı. Savcılık silen kişinin genç kızın en yakın arkadaşı olduğu ortaya çıkardı.
ÖSYM sistemine girerek arkadaşının tercih listesini boşaltan genç kıza dava açıldı.

Mine Seda Y., lise son sınıf öğrencisiydi. LYS sınavına hazırlanan 20 yaşındaki genç kız, sınavı kazanıp üniversiteye girme hayalleri kuruyordu. Girdiği sınav sonuçları açıklanmış ve üniversite adayı Mine Seda Y., puanın yüksek gelmesiyle üniversite hayallerine bir adım daha yaklaşmıştı.

Heyecanla üniversite tercihlerini yapan Mine Seda Y., tercih sonuçlarını beklemeye başladı. Sonuçların açıklanması ardından büyük hayal kırıklığı yaşayan genç kız üniversiteye yerleşemediğini öğrendi. ÖSYM'nin sitesine girip üniversite tercih listesini kontrol ettiğinde ise bütün tercihlerinin silinmiş olduğunu gördü.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Bu durum karşısında şoke olan genç kız, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu ve kendinden habersiz şekilde sisteme girerek tercihlerini silen kişi veya kişilerin tespit edilmesini istedi. Savcılık tarafından olayla ilgili soruşturma başlatıldı.Savcılık yürüttüğü soruşturmada ÖSYM Başkanlığı'na yazı yazıp, Mine Seda Y.'nin TC Kimlik no ve şifresini kullanarak sisteme giriş yapan İP numaralarının tespit edilmesi istedi.

İP NUMARALARI TESPİT EDİLDİ
ÖSYM’den yapılan İP bildirimleri sonucu Sadettin Y. isimli kişiye ait internet hattının kullanılarak sisteme giriş yapıldığı belirlendi. Yakın bir arkadaşının babası olan Sadettin Y.'nin bilgisayarı üzerinde inceleme yapıldı ve İmajı alınan bilgisayarda herhangi bir suç deliline rastlanmadı. İfadesine başvurulan Sadettin Y., Mine Seda Y.'yi tanıdığını ve kızının arkadaşının olduğunu söyleyerek tercihlerle herhangi bir oynama yapmadığını ifade etti. Sadettin Y.'nin kızı Didem Y. ise Mine Seda Y.'nin tercihlerini sildiğini kabul etti ve soruşturmada şüpheli konumuna geldi.

Yürütülen soruşturmada Mine Seda Y.'nin ikinci kez ifadesine başvuruldu. Mine Seda Y., arkadaşının tercihleri ile oynamasına rağmen üniversiteye yerleştiğini ve öğrenim gördüğünü söyleyerek şikayetinden vazgeçtiğini belirtti.

DAVA AÇILDI

Mine Seda Y., tercihlerini silen arkadaşı hakkındaki şikayetinden vazgeçse de kamu adına devam eden soruşturma geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, Mine Seda Y. mağdur olarak yer alırken, Arkadaşı Didem Y. şüpheli olarak yer aldı. İddianamede, Mine Seda Y.'nin bilgilerini

kullanarak üniversite sınav tercihleriyle oynama yapan Didem Y. hakkında "bilişim sistemindeki verileri yok etme" iddiasıyla dava açıldı. Didem Y.'nin 3 yıla kadar hapsi isteniyor. Didem Y. ilerleyen günlerde Asliye Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.