Piramit Haber

Yarına kadar öneri istedi

Dünya

ABD Başkanı Obama, Senato liderlerinden yarına kadar mali uçuruma ilişkin bir öneri ortaya koymalarını istedi..



WASHINGTON

ABD Başkanı Barack Obama, vergi artışları ve harcama kesintileri üzerine uzlaşmaya vararak ''mali uçurum''dan kaçınabilmek için, Kongre'nin iki kanadığının çoğunluk ve azınlık liderleriyle Beyaz Saray'da bir araya geldi.

Obama, toplantı sonrasında yaptığı basın toplantısında, liderlerle yaptığı görüşmeyi ''yapıcı'' diye değerlendirdi. 

İki aydır harcama kesintilerinin uygun biçimde sağlanması ve orta sınıf Amerikalıların vergi artışlarıyla karşılaşmaması için Kongre ile müzakere ettiğini belirten Obama, yıl sonuna kadar bir sonuca varabilecekleri noktasında hala olumlu olduğunu söyledi. 

Obama, sadece 4 gün içinde, vergi kesintilerine yönelik mevcut kanunun süresi dolduğundan tüm Amerikalıların vergilerinin ani artış göstereceğini ve dolayısıyla maaşlarının da azalacağını belirterek, bunun hem ekonomi, hem iş dünyası hem de vatandaşlar üzerinde kötü etkiler yaratacağını hatırlattı. Obama, ''Ama Kongre harekete geçerse, bu durumu önleyebilir'' diyerek, mevcut çıkmazın sorumluluğunu Kongre'ye yükledi. 

Obama, Senato liderlerinden yarına kadar bir öneri ortaya koymalarını, yoksa kendi önerisinin Kongre'de oylamaya sunulmasını istedi.

Obama, Noel tatilinden önce Kongre'den en azından orta gelirli vatandaşların vergilerinin artmasını önleyen ve işsizlik maaşlarının verilebilmesini sağlayan bir düzenlemeyi acil geçirme çağrısı yapmış, en son toplantıda da bu öneriyi tekrarlamıştı. 

Obama orta gelirli Amerikalıların vergi artışını önleyen ve işsizlik maaşlarının verilebilmesini sağlayan kendi temel önerisinin genel kurula getirilmesi halinde, Kongre'nin iki kanadından da onaylanacağına inandığını kaydetti. 

Zamanın kısıtlılığına dikkati çeken Obama, saatler içinde eyleme geçilmesi gerektiğini kaydetti. 

Sıkı çalışacağız


Senato çoğunluk lideri Hary Reid de toplantı sonrasında, toplantıyı ''yapıcı bir görüşme'' olarak değerlendirdi. Toplantı sonucunda olumlu gelişmelerin ortaya çıkmasını umduklarını belirten Reid, şu ana kadar somut bir şeylerin ortaya çıkmadığını ama Cumhuriyetçi liderlerle bir sonuca ulaşabilmek için çalıştıklarını söyledi.

Reid, özellikle 24 saatin bu açıdan çok önemli olduğunu belirtirken, sonuca ulaşmanın kolay olmadığına da dikkati çekti.

Senato azınlık lideri Mitch McConnell da ''Sıkı çalışacağız ve 24 saat içinde bu noktaya varıp varamayacağımıza bakacağız'' dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.