Piramit Haber

Uzmanlar Kerry'yi değerlendirdi

Dünya

ABD'deki Türkiye uzmanları Dışişleri Bakanlığına aday gösterilen senatör Kerry'nin, Türkiye, Türk-Amerikan ilişkileri ve ABD'nin Ortadoğu politikası açısından anlamını anlattı..

ABD'deki Türkiye uzmanları ABD Başkanı Barack Obama tarafından, Hillary Clinton yerine Dışişleri Bakanlığına aday gösterilen senatör John Kerry'nin, Türkiye, Türk-Amerikan ilişkileri ve ABD'nin Ortadoğu politikası açısından anlamını anlattı.
Washington Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Soner Çağaptay, Kerry'nin ABD Dışişleri Bakanı olmasının Türk-Amerikan ilişkileri açısından ''son derece hayırlı'' olacağı görüşünü dile getirdi. 

Kerry'nin, Demokrat Parti'nin Türkiye'ye genel olarak daha sempatiyle bakan kanadını temsil ettiğini söyleyen Çağaptay, yeni dönemde Beyaz Saray ile Dışişleri Bakanlığı arasında çok daha fazla uyum ve anlayış birliğinin görüleceği öngörüsünde bulunarak, ''Bence Türk-Amerikan ilişkilerindeki gidişat, Obama-Clinton dönemine göre çok çok daha iyi olacak'' dedi.

''Kerry'de vizyon eksikliği var''

Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi Henri Barkey ise Kerry'nin Dışişleri Bakanlığı döneminde ABD'nin Ortadoğu ve Türkiye politikasında değişim görüleceğini sanmadığını belirten Barkey, Obama yönetiminin Ortadoğu ile yeteri kadar ilgilenmediğini savunarak, şunları söyledi: 

''Clinton çok çok güçlü bir dışişleri bakanıydı ama kullanmadılar Clinton'ın o yönünü. Kerry, Clinton kadar güçlü ve iyi bir siyasetçi değil. Bu nedenle Kerry'nin gelmesi bir nevi dezavantaj. Nitekim Kerry, 2004 yılına kadar silik bir politikacıydı, 2004 yılından sonra biraz kendine geldi, dışişleri konusunda biraz daha atılımcı oldu ama yine de vizyon eksikliği var''

Kerry'nin Ortadoğu konusunda çok deneyimi olduğunu da sanmadığını ifade eden Barkey, ''Ortadoğu'ya yaklaşımda bir değişim gelecekse bunun Obama'dan gelmesi lazım. Kerry'nin Ortadoğu'da en çok ilgilendiği ülkelerden biri Suriye ve Esed'di. Esed'e bir açılım yapmayı denedi ama onun nereye kadar gittiğini görüyoruz şu anda. Ama Obama Ortadoğu barış görüşmelerine ivme vermeye karar verirse, bunun üzerine açılımda bulunursa o başka bir mesele. Kerry orada yardımcı olabilir ama yine de Clinton daha iyi bir müzakereci olurdu'' dedi.

Suriye ve Türkiye-İsrail


ABD'deki düşünce kuruluşu Brookings Entitüsü'nün Türkiye Programı Direktörü Ömer Taşpınar da ''Suriye meselesindeki sorunlar son derece zor sorunlar, dışişleri bakanının değişmesine göre dinamiklerde bir değişiklik olmayacaktır. Dolayısıyla, Suriye odaklı olarak konuşacak olursak, Kerry'nin dışişleri bakanı olması, Suriye endeksinde Türkiye-Amerikan ilişkilerine yeni bir dinamik getirmeyecektir'' diye konuştu. 

Ancak Taşpınar, Kerry'nin Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri düzeltmeye çalışabileceğini dile getirerek,''Kerry'nin önündeki önemli 10 tane meseleden bir tanesi muhtemelen Türkiye-İsrail arasında arabuluculuk rolü oynamak olabilir'' dedi.

Taşpınar, Kerry'nin 1915 yılı olaylarına yönelik bakışıyla ilgili soru üzerine de ''Kerry'nin artık siyasi kaderi açısından tekrar seçilme ve Massachusetts'ten aday olma durumu olmayacağından, bana göre Ermeni meselesinde de Türkiye'nin jeostratejik ilişkileri gibi, mesela İncirlik gibi bir hava üssünü kaybetme risklerini yasamadaki gruplara hatırlatacaktır. Dolayısıyla, ben bu konuda Türkiye'nin Kerry ile bir sorun yaşayacağını sanmıyorum'' yanıtını verdi.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.