Piramit Haber

Ürdün sandık başında 

Dünya

Ürdün'de ''tek aday tek oy'' seçim sistemi ile genel seçim yapılıyor.



AMMAN 

Seçimler çerçevesinde bin 484 seçim merkezinde oy kullanılıyor. Güvenliği sağlamak için 47 bin polis ve jandarma görev yapıyor.

Nüfusun yaklaşık 6,8 milyon olduğu Ürdün'de 2,3 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçmenlerin yüzde 70'inin seçmen kaydı yaptırdığı belirtiliyor.

Seçim sistemi: ''tek aday tek oy''

Ülkedeki seçimler ''tek aday tek oy'' sistemiyle gerçekleştiriliyor. 

Bu sistemle seçmenler, bağımsız olarak adaylıklarını koyan milletvekili adaylarına oy veriyor ve yalnızca bir oy kullanma hakları bulunuyor. Mevcut seçim sistemi ile hiçbir grubun mecliste çoğunluk sağlanmasına imkan tanınmıyor.

Revize edilmesinin ardından Temmuz ayında tekrar kabul edilen bu seçim sistemi, İslami Çalışma Cephesi (İÇC) ve sol görüşlü Halk Birliği Partisi'nin başını çektiği partiler tarafından boykot edildi. Boykot kararı alan partiler, aday veya seçmen olarak genel seçime katılmayacaklarını belirtmişti.

15 koltuk kadınların

Genel seçimlerde yarışacak toplam bin 425 milletvekili adayının 191'i kadınlardan oluşuyor. Ürdün Meclisi'nde kadınlar için 15 koltuk bulunuyor.

150 sandalyeye sahip Ürdün Meclisi'ne her seçmenin yalnızca kendi seçim bölgesinden seçebileceği yerel listeden 123 aday millet meclisine girebilecekken, ülke çapında seçim yapılabilecek genel listeden 27 aday mecliste yer alacak.

Mecliste Hristiyanlara 9, Çerkezler ve Çeçenlere 3, bedevilere ayrılmış 9 sandalye yer alıyor. 

Başbakan oyunu kullandı

Ürdün'de seçim kanunu tartışmaları gölgesinde geçen genel seçimde, aynı yıl içinde atanan üçüncü başbakan olan Abdullah en-Nasur, el-Belga ilinin merkezi olan es-Salt'taki El-Beşir İlköğretim Okulu'nda oyunu kullandı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.