Piramit Haber

Ukrayna'dan Rusya'ya sert tepki!

Dünya

Ukrayna'nın yeni Başbakanı Arseni Yatsenyuk: Kırım'a askeri müdahalenin sonu savaş olur. Moskova ile bütün ilişkiler biter

Ukrayna'nın yeni Başbakanı Arseni Yatsenyuk: Kırım'a askeri müdahalenin sonu savaş olur. Moskova ile bütün ilişkiler biter.
Turçinov: "Ülke silahlı kuvvetleri tam askeri hazır duruma getirildi"
Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, ülkenin silahlı kuvvetlerinin tam olarak askeri hazır duruma getirildiğini belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, orduyu Ukrayna ve Kırım sınırlarında kullanmak için parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden yetki alması üzerine, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Turçinov, Rusya Federasyonu'nun söz konusu kararını hatırlatarak, böyle bir saldırının gerçekleştirilmesi için herhangi bir dayanağın olmadığını dile getirdi.
Turçinov, Ukrayna'daki Rus dilinde konuşan halkın hayatına herhangi bir tehdidin olduğuna ilişkin söylentilerin gerçekdışı ve yalan olduğunu kaydederek, Ukrayna devletinin, kendi vatandaşlarını hangi bölgede yaşadığına, hangi dilde konuştuğuna ve hangi kiliseye gittiğine bakmaksızın korumakla görevli olduğunu ifade etti.
Turçinov, söz konusu olası saldırıyı dikkate alarak, ülkenin silahlı kuvvetlerini askeri hazır duruma getirilmesine ilişkin karar aldığını ifade ederek, ayrıca ülkedeki nükleer santralleri, havaalanı ve diğer stratejik yerlerin korunmasının sıkılaştırıldığını kaydetti.
Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu'nun, olası askeri saldırı için eylem planı hazırladığını kaydeden Turçinov, tüm Ukrayna halkına seslenerek, soğukkanlı olmaya, Ukrayna'ya güvenmeye ve tüm çekişme ve tartışmaları unutmaya çağırdı. Şu anda kimin sağcı, kimin solcu, kimin hangi partiye veya örgüte ait olmasının önemli olmadığını kaydeden Turçinov, "Biz hepimiz Ukraynalıyız ve biz kendi ülkemiz etrafında birleşmeliyiz" ifadelerine yer verdi.

BM Genel Sekreteri Ban, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunmasına saygı gösterilmesini istedi
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ukrayna'nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının korunmasına saygı gösterilmesi çağrısı yaptı.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, düzenlediği basın toplantısında, Genel Sekreter Ban'ın Ukrayna ve özellikle Kırım'daki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve durumun kötüleşmesi nedeniyle büyük endişe duyduğunu söyledi.
Ban'ın Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine saygı gösterilmesi çağrısını yinelediğini dile getiren Nesirky, Genel Sekreterin krizin çözümü için taraflardan sükunet ve doğrudan diyalog kurmalarını istediğini kaydetti.
Genel Sekreterin konuya ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de konuşacağını belirten Nesirky, bugün toplanan BM Güvenlik Konseyi'ne de Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson'un sunum yapacağını ifade etti.
Nesirky, Ukrayna'da bulunan Ban Ki-mun'un danışmanı Robert Serry'nin bugün Kırım'a geçmek istediği ancak bunun mümkün olmadığının tespit edilmesiyle Serry'nin yarın Cenevre'ye geçerek Genel Sekreter Ban'a bizzat gelişmeleri aktaracağını söyledi.

İngiltere Başbakanı Cameron: "Ukrayna'ya dışarıdan askeri müdahale için herhangi bir mazaret olamaz"
İngiltere Başbakanı David Cameron, "Ukrayna'ya dışarıdan askeri müdahale için herhangi bir mazaret olamaz" dedi.
Ülkesinin Ukrayna'daki gelişmeleri artan endişeyle takip ettiğini dile getiren Cameron, "Rusya Parlamentosu'nun askeri müdahale için yetki verme kararının ardından, Birleşik Krallık bugün öğleden sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. Ukrayna'ya dışarıdan askeri müdahale için herhangi bir mazaret olamaz, bu konuyu dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığım görüşmede de dile getirdim" diye konuştu.
Herkesin davranışlarıya ilgili dikkatli olması ve gerginliği artırmaması gerektiğini vurgulayan Cameron, "Dünya izliyor" ifadesini kullandı.
Cameron dün Putin'le yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyulması gerektiğini vurgulamış, Putin'in de buna katıldığı bildirilmişti.
Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in yarın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmesi ve geçici hükümetin yetkilileriyle görüşmesi bekleniyor.
İngiltere bugün, Rusya'nın Londra Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, Rus birliklerinin Ukrayna topraklarına konuşlandırılması kararına karşı olduğunu bildirmişti.

Viktor Yanukoviç'in memleketi olan ülkenin güney-doğusundaki Donetsk'te, eylemciler belediye binasına Rus bayrağı dikti
Ukrayna'nın güneydoğusundaki Donetsk'te eylemciler, belediye binasının tepesine Rusya bayrağı astı.
Kasım ayından bu yana devam eden protestoların ardından, görevinden azledilen Viktor Yanukoviç'in, ülkeden ayrılmasının ardından kurulan yeni hükumet, başkent Kiev'de yönetimi ele almaya gayret gösterirken, ülkenin güneydoğusunda ise yeni hükümet karşıtı eylemciler, Donetsk Belediyesine girdi.
Yerel basında yer alan haberlerde, Viktor Yanukoviç'in memleketi olan ve ülkenin en büyük metalürji sanayi merkezlerinden Donetsk'te belediye binasına giren bir grup eylemcinin, binanın üstünde bulunan Ukrayna bayrağını indirerek yerine Rusya bayrağı diktiği kaydedildi.
Donetsk'teki Lenin meydanında toplanan 4 bine yakın Rusya yanlısı göstericiler tarafından düzenlenen mitingde, Pavel Gubaryev, halk tarafından seçilen belediye başkanı olarak ilan edilirken, göstericilerin Rusya yanlısı sloganlar attığı belirtildi. Bunun üzerine meydanda toplanan diğer bir eylemci grubu ile Rus yanlısı eylemciler arasında gerginliğin yaşandığı kaydedildi.
Halk tarafından belediye başkanı seçilen Gubaryev de bölge halkını Ukrayna Parlamentosu, Donetsk İl Meclisi ve yeni hükümetin tanıdığı oligarklar çetesine itaat etmemeye çağırdı.

Gösteriler Ukrayna'nın doğusundaki kentlere sıçradı
Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin, Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına onay vermesinin ardından, Kırım'da gerginlik arttı. Olaylar Ukrayna'nın doğusundaki Harkov ve Donetsk şehirlerine de sıçrarken, Kırım Tatarları şu ana kadar olaylara karışmayarak, itidal çağrısında bulunuyor.
Ukrayna'da meydana gelen olayların ardından Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in görevinden azledilmesi, ülke genelinde gerginliği artırdı. Bu süreçte en kritik konumda ise Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti bulunuyor.
Kırım devlet kurumlarında işgal
Kırım'da parlamento binası, başbakanlık, havaalanı ve devlet televizyonunun silahlı ve kamuflajlı kişiler tarafından işgal edilmesi gerginliği artırıken, Rusya Parlamentosu'nun akşam saatlerinde Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına onay vermesi, olayları daha da kritik bir aşamaya getirdi.
Dün akşam saatlerinde Sivastopol'den Akmescit yönüne ilerleyen Rus tankları ve askerlerinin, Kırım'a olası bir askeri müdahale için hazır bekletildiği belirtiliyor. Ayrıca Sivastopol'de de Rus tanklarının yer değiştirdiği görüldü. Ayrıca Ukrayna Savunma Bakanlığı Rusya'nın Kırım'a ek 6 bin asker gönderdiğini açıkladı. Rusya ise Kırım'daki askeri hareketliliği yalanlamayarak, "bu durumun Rusya-Ukrayna arasındaki varolan anlaşmalar çerçevesinde doğal" olduğunu savunuyor.

Olaylar Ukrayna'nın doğusuna sıçradı
Ukrayna'da devam eden siyasi belirsizlik, ülkenin doğusunda da etkisini göstermeye başladı. Bugün ülkenin doğusundaki Harkov ve Donetsk şehirlerinde Rusya yanlısı gösteriler düzenlendi. Harkov'da Rusya yanlısı göstericiler belediye binasına girmeye çalıştı. Çıkan arbede sırasında çok sayıda yaralının olduğu belirtildi.
Donetsk'te ise valilik binasına yürüyen Rusya yanlısı göstericiler binadaki Ukrayna bayrağını indirerek yerine Rusya bayrağı astı.

Kırım Tatarları itidal çağrısı yapıyor
Tüm bu olaylar karşısında ise Kırım Tatarları itidal çağrısı yaparak sakinliğini koruyor. Tatarları olaylara karışmamaya ve evlerinde durmaya çağıran Kırım Tatar Meclisi, Kırım Parlamentosu'nun aldığı referandum kararının ise yasal olmadığını açıkladı.
Kırım Tatar Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov, yaptığı açıklamada, Tatarların mahallelerinde duracağını kaydetti. Parlamento ve başbakanlık binalarını planlı şekilde işgal edildiğini kaydeden Çubarov, şunları söyledi:
"Silah gölgesinde referandum yapılamaz, referandum olsa bile bunun üç ayrı etnik grup arasında olması gerekiyor. Türkiye, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve diğer ülkelerin devreye girmesini istiyoruz. Bu bir Rusya işgali, Ukrayna'nın bu işgali önlemeye gücü yetmiyor. Garantör devletlerin devreye girmesi gerekiyor. Bizim vatanımızda bize sormadan referandum yapmak istiyorlar."
Tataristan Devlet Başkanı Rüstem Minnehanov da Kırım Tatarlarına itidallerini koruma çağrısında bulundu. Minnehanov, Kazan Tatarlarının bu zor günlerde Kırım Tatarlarının yanında olacağını belirtti.

Sağ Sektör liderinden Doku Umarov'a çağrı
Ukrayna'daki aşırı sağcı 'Sağ Sektör' lideri Dmitriy Yaroş, tüm Kuzey Kafkasya'da bağımsız ve birleşik bir İslam devleti kurmayı amaçlayan "Kafkasya Emirliği" lideri Doku Umarov'a, Ukrayna'nın Rusya karşıtı güçlerine silahlı destek verme çağrısında bulundu. Yaroş, Umarov'un Ukrayna'yı desteklemesinin zamanının geldiğini savundu.

AB Yüksek Temsilcisi Ashton, Ukrayna konusunda Rusya'ya askeri değil barışçıl yaklaşım çağrısı yaptı
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Rusya'nın Ukrayna'da silahlı kuvvetleri kullanma kararından teessüf ettiğini, kararın gerilimi yersiz şekilde tırmandırdığını belirterek, "Bu yüzden Rusya Federasyonu'na bu birlikleri göndermemesi, bunun yerine görüşlerini barışçıl yollarla dile getirmesi çağrısı yapıyorum" dedi.
Ashton, yaptığı yazılı açıklamada, olası güç kaydırma, eylem ve güçlerin konuşlandırılmasının uluslararası hukuk ve taahhütlerle, özellikle de 1994 tarihli Budapeşte Memorandumu ile uyumlu olması gerektiğini belirtti.
Tüm taraflara, Ukrayna hukukuna ve uluslararası hukuka tam saygı çerçevesinde, gerilimi diyalog yoluyla derhal düşürme çağrısı yapan Ashton, "Ukrayna'nın birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne her zaman ve tüm taraflarca saygı gösterilmeli" dedi.
Bu ilkelere yönelik herhangi bir ihlalin kabul edilemez olduğunu belirten Ashton, "İtidal ve sorumluluk duygusuna her zamankinden daha fazla ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.
Ukrayna'daki geçiş hükümetinin Kırım'daki son gelişmelere ilişkin "ölçülü" tepkisini öven Ashton, AB dışişleri bakanlarının pazartesi günü toplanacağını, sonrasında kendisinin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceğini ve çarşamba günü de Kiev'e gideceğini hatırlattı.

Merkel, Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk ile telefonda görüştü
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kırım konusunda gerilimin artması üzerine Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile telefonda görüştü.
Almanya Hükümeti Sözcü Vekili Georg Streiter, Başbakan Merkel'in Ukraynalı mevkidaşı Yatsenyuk ile telefonda görüştüğünü ve son gelişmeleri değerlendirdiğini açıkladı.
Alman haber ajansı DPA'ya açıklamada bulunan Streiter, Rusya yönetiminin Kırım konusunda aldığı son kararların "kaygıyla" izlenmekte olduğunu belirtirken, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladı. Sözcü Vekili Streiter, "Almanya hükümeti, Ukrayna'nın toprakları üzerinde egemenliğini hiç kimsenin tartışmaya açmayacağından yola çıkmaktadır" dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de gün içerisinde yaptığı açıklamada, Rusya yönetiminin Kırım konusunda Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğüne zarar verecek bir hareket içinde olmaması konusunda uyarıda bulunmuştu.
Steinmeier yaptığı yazılı açıklamada, "Rusya'nın Kırım'da tüm yaptıkları, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne, Rusya'nın Karadeniz Filosu konusunda yapılmış olan anlaşmalara tümüyle uymak zorundadır. Rusya hükümetinin bu konuda kamuoyu önünde yapmış olduğu açıklamalara bağlı kalacağından hareket ediyoruz" demişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: ''Ukrayna'da dış müdahalenin önüne geçebilmek için gerekli her şey yapılmalı''
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ''Ukrayna'da dış müdahalenin önüne geçebilmek için gerekli her şeyin yapılması gerektiğini'' söyledi.

Hollande, Ukrayna'daki son gelişmelerle ilgili bir bildiri yayımladı. Hollande yaptığı açıklamada, ''Rusya'nın müdahalesinin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği için ciddi bir tehdit oluşturacağı'' uyarısında bulundu.
Ayrıca Hollande, AB'nin pazartesi günü yapacağı toplantıda ortak ve koordineli bir tepki vermesi çağrısında bulundu.
Yapılan açıklamada Hollande'ın, bu akşam Polonya Başbakanı Donald Tusk ile görüştüğü belirtilerek, iki liderin, Rusya Senatosu'nun bölgeye asker gönderilmesi için yetki veren kararından duydukları endişeleri paylaştıkları bildirildi.
Hollande'ın yine bu akşam telefonda Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile Ukrayna'daki gelişmeleri görüştüğü kaydedildi. 
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.