Piramit Haber

Ukrayna'da iki flaş karar!

Dünya

Kanlı çatışmalara sahne olan Ukrayna'da devletin en tepesinden çok önemli bir karar açıklandı

 Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç, erken seçime gidileceğini ve devlet başkanının yetkilerini kısıtlayan 2004 Anayasası'na geri dönüleceğini açıkladı.
Ukrayna'da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve muhalefet liderleri arasında sabaha karşı varılan anlaşmanın ayrıntıları belli olmaya başladı.

Ukrayna basını, Yanukoviç ve muhalefet arasında Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski'nin de katıldığı görüşmelerle ilgili olarak, tarafların 48 saat içinde 2004 Anayasası'na geri dönülmesi ve devlet başkanlığı seçiminin yıl sonuna kadar yapılması konusunda anlaştıklarını yazdı.

ANLAŞMANIN AYRINTILARI
Anlaşmaya göre 10 gün içinde de bir ulusal uzlaşma hükümeti kurulacak. Eylül ayına kadar, devlet başkanı, hükümet ve parlamentonun yetkilerini düzenleyen bir anayasa reformu tamamlanacak. 

Devlet başkanlığı seçimi, yeni anayasanın kabulünden sonra aralık ayında yapılacak.
Anayasal reforma ek olarak seçim kanunu değiştirilecek ve Merkezi Seçim Komisyonu, tüm tarafların eşit bir biçimde temsil edileceği şekilde yeniden oluşturulacak. 

Anlaşmaya göre 75 kişinin ölümüne, yüzlercesinin de yaralanmasına neden olan şiddet olayları ile ilgili geniş çaplı soruşturma düzenlenecek.

POLİSLER PARLAMENTO KORİDORLARINDA
Yanukoviç'in açıklamasından kısa süre sonra Kiev'de yeni şiddet olayları yaşandığına ilişkin haberler de geldi. Polis protestocularla silahlı çatışma yaşandığını söylerken,Ukrayna medyası çevik kuvvet polislerinin, oturumun devam ettiği parlamentonun koridorlarında devriye gezdiğini bildiriyor.

REHİN ALINAN EMNİYET GÖREVLİLERİ SERBEST
Ukrayna İçişleri Bakanlığı, hükümet karşıtı gösterilerde protestocular tarafından rehin alınan emniyet görevlilerinin serbest bırakıldığını bildirdi.

İçişleri Bakanlığı resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, radikal grupların dün sabah Bağımsızlık Meydanı'na yaptığı saldırılarda rehin alınan emniyet görevlilerinin salıverildiği ifade edildi.

Açıklamada, serbest bırakılanların sağlık durumlarının iyi olduğu vurgulanırken, serbest bırakılan emniyet görevlilerinin sayısı hakkında bilgi verilmedi.

İçişleri Bakanlığı resmi internet sitesinden dün yapılan açıklamada, radikal gruplar tarafından yapılan saldırılarda 67 emniyet görevlisinin rehin alındığı ve söz konusu emniyet görevlilerinin durumunun belirsiz olduğu ifade edilmişti.

77 KİŞİ ÖLDÜ
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Salı gününden bu yana yaşanan çatışmalarda 77 kişi öldü, 577 kişi yaralandı. Fakat muhalifler ölü ve yaralı sayısının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söylüyorlar.

PROTESTOLAR NEDEN BAŞLAMIŞTI?

Protestolar ilk olarak Kasım ayında Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in AB ile yapılacak bir ticaret anlaşmasından Rusya'yla ilişkiler lehine vazgeçmesiyle patlak vermişti.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.