Piramit Haber

Türkiye gündem maddelerinden biri olacak

Dünya

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Palmor, Türkiye-İsrail ilişkilerinin ABD Başkanı Obama'nın İsrail ziyaretinin gündem maddeleri arasında yer aldığını belirtti....

KUDÜS – Duygu Özbay 
İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, Obama'nın bugün başlayacak İsrail ziyaretine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İsrail'in eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un son açıklamaları hatırlatılarak, Türkiye-İsrail ilişkilerinin Obama'nın temaslarında ele alınıp alınmayacağının sorulması üzerine Palmor, ''Türkiye, gündem maddelerinden biri olacak. Ancak bu aşamada, henüz temaslar gerçekleşmeden, sonucun ne olacağına dair değerlendirmede bulunamayız. Kesin olan şu ki, Türkiye ve İsrail'in, çok yakın zamanda aralarındaki mevcut ihtilafı arkalarında bırakarak yeniden iyi ve arkadaşça bir ilişki kuracaklarını ümit ediyoruz'' yanıtını verdi.

''İsrail üzerine düşeni yapmak istiyor''

Palmor, Obama'nın ziyaretinin, İsrail-Filistin sorununun çözümüne yönelik somut adımlar atılmasını sağlayıp sağlamayacağına ilişkin soru üzerine, Obama gelmeden herhangi bir beklenti dile getirmenin erken bir hareket olacağını belirterek, şöyle konuştu:
''Ancak, Obama'nın buradaki varlığı, barış müzakerelerinin yenilenmesine yönelik çabalar açısından çok önemli. İsrail, üzerine düşeni yapmaya istekli. Başbakan Netanyahu da dün meclisteki açılış konuşmasında bu konuya ilişkin çok net bir açıklama yaptı. İsrail Başbakanı'nın dile getirdiği bu kamuya açık ve resmi istek, Filistinliler tarafından bir fırsat olarak değerlendirilmeli. Umarız, Obama'nın ziyaretiyle barışa bir şans vermeye ikna olurlar.''

Ziyaretten ilginç notlar


İsrail'i ziyaret eden beşinci ABD başkanı olacak Barack Obama, burada 50 saat kalacak ve kendisine 600 kişilik heyet eşlik edecek. Ziyaret için binlerce güvenlik görevlisi, yüzlerce devriye aracı görev başında olacak.

Obama ile Kudüs'te bir araya gelecek olan Başbakan Netanyahu'nun, ABD Başkanı'na, altın kaplama ve 0,04 milimetre boyutunda, içine İsrail ve ABD bağımsızlık bildirgelerinin yan yana yerleştirildiği, yaklaşık 2 bin yıllık bir Kudüs taşının üzerine oturtulmuş bir ''nano-çip'' hediye etmesi bekleniyor.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.