Piramit Haber

Suriye’deki savaşta Çeçen yok

Dünya

Suriye’nin BM temsilcisi, Suriye’de muhalefet saflarında çatışan ve hayatını kaybeden 143 yabancının yer aldığı listeyi Güvenlik Konseyi’ne sundu.

 Suriye’nin BM temsilcisi, Suriye’de muhalefet saflarında çatışan ve hayatını kaybeden 143 yabancının yer aldığı listeyi Güvenlik Konseyi’ne sundu. Şam’ın iddiasına göre bu listede Çeçenler de bulunuyor. Çeçen Cumhuriyeti yönetimi buna cevaben yaptığı açıklamada Çeçenistan vatandaşlarının Suriye’deki çarpışmalara katılmadığını bildirdi.

Güvenlik Konseyine sunulan listeden anlaşıldığına göre Suriye hükümetine karşı savaşa katılan paralı askerler, Katar, Suudi Arabistan, Tunus, Mısır, Sudan, Libya, Afganistan, Ürdün, Türkiye, Yemen, Irak, Kuveyt, Filistin, Lübnan, Cezayir, Çad ve Pakistan’dan geliyorlar. Bu listede, Azerbaycan ve Çeçenistan da gösterildi. Sonuncusu, bilindiği gibi, Rusya Federasyonu’nun bünyesinde bulunuyor.

Geçen ay, Suriye, BM Güvenlik Konseyi’ne muhalefetten yana savaşa katılarak ölen 108 yabancı paralı askerden oluşan listeyi sunmuştu. Bildirildiğine göre hayatını kaybeden yabancılar arasında Çeçenler de bulunuyordu. Bundan başka, Ağustos ayında yayınlanan haberde, mevcut Çeçenistan hükümeti karşıtlarından biri, eski sahra komutanı Gelayev’in oğlu Rustam Gelayev’in Suriye’deki askeri eylemler sırasında yaşamını yitirdiği haberi verilmişti. Bu habere göre Rustam Gelayev, Suriye’deki çarpışmalara muhalefet saflarında katıldı. Fakat Çeçenistan Başkanı Basın Sekreteri Alvi Kerimov, daha önce de yaptığı gibi Suriye’deki ihtilafa katılanlar arasında Çeçenistan sakinlerinin bulunmadığını belirterek şunları söyledi:

“Tam sorumlulukla diyebilirim ki, milliyeti Çeçen olan Rusya vatandaşları, Suriye’deki ihtilafa daha önce katılmadığı gibi şimdi de katılmıyorlar. Vatandaşlığın belirlenmesi kolay değil. Suriye’deki ihtilafa katılanlar arasında Rusya vatandaşlarının bulunduğunu iddia etmeden önce ilgili verileri evvela diplomatik kanallarla Rusya’ya iletmek gerek. Ve yalnız söz konusu kişilerin, Rusya vatandaşı olduğuna dair Rusya’dan onay alındıktan sonra Rusya vatandaşlarının Suriye’deki gelişmelere her hangi bir katılışından söz edilebilir.”

Bilindiği gibi 1990’lı yılların ortalarında diğer ülkelerden gelen paralı askerler, Rusya karşıtı gruplar tarafından Kuzey Kafkasya’da aktif bir şekilde kullanıldı. Uzmanlara göre Rusya ordusu ve Çeçenistan milisi tarafından yok edilmekten kurtulan bazı militanlar göçebe enternasyonale katıldı ve büyük ihtimalle Suriye’de bulunuyorlar. Bunlardan bazılarında, Çeçenistan’dan olduklarına dair, ama mevcut resmi makamlar tarafından verilmeyen kimlik belgelerinin bulunmasına ihtimal verilebilir. 1990’lı yıllarda, Çeçenistan’da faaliyet yürüten militanlar, var olmayan bir isyancı devlet adına birbirlerine cömertçe her çeşit belge veriyordu. Fakat Çeçenistan yönetimi, bu kişiler için her hangi bir sorumluluk taşımıyor.



Kaynak: turkish.ruvr.ru
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.