Piramit Haber

Senegal askerleri Gambiya'ya girdi

Dünya

Senegal ordusunun Gambiya’ya girmesiyle birlikte Gambiya nerede sorusunun yanıtı merak edilmeye başlandı. Afrika’da küçük bir ülke olan Gambiya siyasi krizle çalkalanıyor. Gambiya lideri Yahya Jammeh 1 Aralık’ta kaybettiği seçimleri tanımamasıyla birlikte, Gambiya’ya dış destekli müdahale geldi. Gambiya’da OHAL ilan edilmişti.

Sandıktaki yenilgiyi kabul etmeyerek koltuğunu bırakmayan Jammeh'e karşı Afrika ülkeleri düğmeye bastı. Yalnızca 2 bin 500 askeri bulunan Gambiya'nın bir dış müdahaleye direnmesi imkansız görünüyor.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan kritik bir son dakika açıklaması geldi. Bakanlık, Gambiya'daki krizle ilgili olarak 'Senegal'in askeri müdahalesini destekliyoruz' dedi.

Gambiya lideri Yahya Jammeh'in 1 Aralık tarihindeki seçim sonuçlarını tanımamasıyla başlayan siyasi kriz, ülkeye dışarıdan askeri müdahaleyle sonuçlandı.

Olağanüstü Hal (OHAL) ilan eden ve görev süresi dün gece dolan Jammeh'e karşı Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğı (ECOWAS) ülkeleri harekete geçti.

Uluslararası haber ajansları, sınırda bekleyen Senegal Ordu birliklerinin gece yarısına kadar zaman tanınan Jammeh'in geri adım atmaması üzerine Gambiya'ya girdiğini son dakika olarak duyurdu. Askeri operasyona Nijerya da destek veriyor, donanma Gambiya açıklarında.

Gambiya ordu komutanı Osman Badji, uluslararası askeri operasyona karşı koymayacaklarını daha önce açıklamıştı. Badji, "Askerlerimi seviyorum ve onları aptal bir kavgaya dahil etmeyeceğim" demişti.

BBC muhabiri Tomi Olapido, yalnızca 2 bin 500 askeri bulunan Gambiya'nın bir dış müdahaleye direnmesinin çok zayıf ihtimal olduğunu aktarıyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ONAYLADI

Uluslararası askeri müdahaleyi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de (BMGK) onaylıyor.

Çatışmadan korkan turistler ülkeden kaçarken, on binlerce Gambiyalının da Senegal'e sığındığı bildiriliyor.

BAKANLAR İSTİFA ETMİŞTİ

Aralık ayının ilk günü düzenlenen seçimlerde muhalefetin adayı Adama Barrow yüzde 45 oyla birinci sırayı almıştı. Ancak oyları yüzde 36'da kalan Jammeh, koltuğunu bırakmayacağını ilan etmişti.

23 yıl önce askeri darbeyle iktidara gelen Jammeh, mevcut hükümette de desteğini yitirmişe benziyor. Son olarak aralarında dışişleri ve maliye bakanlarının da yer aldığı dört bakan, Salı günü istifa etmişti. Geçen hafta da iki bakan istifasını sunmuştu.

ABD: ASKERİ MÜDAHALEYİ DESTEKLİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan kritik bir son dakika açıklaması geldi. Bakanlık, Gambiya'daki krizle ilgili olarak 'Senegal'in askeri müdahalesini destekliyoruz' dedi.

Senegal ordusu ve Afrika Birliği kuvvetleri Gambiya sınırına çekilmiş ve müdahalede bulunulacağı duyurulmuştu.

Öte yandan ABD vatandaşlarına da Gambiya'yı terk edin çağrısı yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki gerginliğin bir an önce normalleşmesi gerektiğine dikkat çekti.

El Kaide'nin önemli ismi öldürüldü

Öte yandan Pentagon'dan yapılan açıklamada da El Kaide liderlerinden Muhammed Habib Boussadun el Tunusi'nin İdlib'de öldürüldüğünü duyurdu.

GAMBİYA NEREDE?

Gambiya konum olarak Afrika kıtasının batı yakasında, Atlantik Okyanusu kıyısında yer almaktadır. Ülke 11.295 km² yüzey alanı ile Afrika kıtasının en küçük devleti konumundadır. Atlantik Okyanusu kıyısı hariç ülke tamamen kendisinden yüzölçümü olarak yirmi kat daha büyük olan Senegal tarafından çevrilidir. 

Ülke içerisinde birçok etnik grup yaşamakta olup, bu gruplar içerisinde çoğunluğu ülke nüfusunun neredeyse %40'ını oluşturan Mandinka etnik grubu oluşturmaktadır. Mandinka etnik grubunu %19'a yakın bir oran ile Fulbe etnik grubu, %15'e yakın bir oran ile de Volof etnik grubu takip etmektedir. Ülke genelinde 2013 tahmini nüfus sonuçlarına göre 1.740.860 kişi yaşamaktadır. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.