Piramit Haber

Sahra hastanesinde sağlık hizmeti...

Dünya

Suriye'nin Lazkiye kentinde cepheye yakın olduğu için yoğun çatışmaların yaşandığı Bayırbucak Türkmen Bölgesi'ndeki sahra hastanesi, kısıtlı imkanlarla hasta ve yaralılara hizmet vermeye çalışıyor.

Bölgenin en büyük sağlık merkezi konumundaki Türkmen Dağı Hastanesi, çatışmalardan zarar görmemesi için etrafına yerleştirilen kum torbalarıyla korunuyor. 4'ü uzman doktor toplam 30 personelin bulunduğu hastanede, çatışmalarda yaralananların yanı sıra bölgedeki halka da tedavi hizmeti sunuluyor.
Gönüllülük esasıyla hizmet veren ve yakınları, rejimin kontrolündeki bölgede olduğu için yüzünü kapatarak konuşan Türkmen Dağı Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmed, AA muhabirine, hastanenin 14 ay önce Suriye-Amerika Tıbbi Toplum Kuruluşu’nun katkılarıyla açıldığını belirtti.

Hastanelerine yalnızca Bayırbucak Türkmen Bölgesi'nden yaralı gelmediğini ifade eden Ahmed, cephede yer aldığı için İdlib ve Cebel İkrad bölgesinde de birçok kişinin buraya getirilerek tedavi ettirildiğini söyledi.

"Amacımız, Türkiye'nin yükünü hafifletmek"
Hastanelerinin tıbbi cihaz bakımından iyi durumda olduğunu ancak kullanılması gereken malzmeleri temin etmede sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Ahmed, şöyle devam etti:

"Ortopedi malzemeleri yok. Elektrik olmadığından jeneratörle ihtiyacımızı karşılıyoruz. Bunun yakıtı dahi zor karşılanıyor. Ambulans sayısı çok az ve donanımı yetersiz. Uzman doktor eksiğimiz çok. Örneğin bir tane damar ve sinir hastalıkları uzmanı doktorumuz olsa, Türkiye’ye gönderilen hastaların çoğunu burada tedavi edebiliriz. Bu kadar eksiğe rağmen hasta ve yaralıların yüzde 90’ını tedavi ediyoruz. Diğerleri Türkiye’ye gönderiliyor. Bu, hem yaralı için zaman kaybı hem de Türkiye’ye yük oluyor. Burada Türkiye’nin yükünü hafifletmek istiyoruz. Kısıtlı imkanlarla hizmet veren hastanemizde günde ortalama 150 yaralı ve hastaya bakıyoruz." 

Hastaneye kum torbalarıyla koruma 

Bölgede muhaliflerle Esed'e bağlı ordu birlikleri arasındaki çatışmaların yoğun olduğunu ifade eden Ahmed, hastanelerini korumak için kum torbalarıyla önlem aldıklarını ve olası saldırı durumunda ameliyatları zemin katlarda gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Çoğunluğu mermi ve şarapnel parçalarıyla yaralanan günde 150 kişinin tedavi edildiğini belirten Ahmed, hastanelerinde savaş yaralılarının yanı sıra bölgedeki sivillere de hizmet verildiğini söyledi.

Her türlü saldırı tehlikesine karşı en iyi şekilde hizmet vermeye gayret gösterdiklerinin altını çizen Ahmed, acilen doktor, ambulans ve malzemeye ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Zor durumdaki Suriyelilere Türkiye’nin her konuda önemli yardımları olduğunu vurgulayan Ahmed, aynı desteği Arap ülkelerinden görememekten yakındı.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.