Piramit Haber

Putin, Tacikistan’ı ziyaret edecek

Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi temaslarda bulunmak üzere bugün akşam saatlerinde Tacikistan’a geliyor. İki günlük resmi ziyaret amacıyla Duşanbe’ye gelen Putin, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ile askeri ve enerji işbirliğini,...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi temaslarda bulunmak üzere bugün akşam saatlerinde Tacikistan’a geliyor. İki günlük resmi ziyaret amacıyla Duşanbe’ye gelen Putin, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ile askeri ve enerji işbirliğini, göçmenlerin problemlerini değerlendirecek.

Tacik basınında yer alan habere göre, Rusya liderinin ziyareti kapsamında iki ülke arasında bir dizi ikili anlaşmaya da imza atılacak. Putin’in ziyareti Tacikistan’da bulunan Rus askeri üssünün geleceği için de ayrı önem taşıyor. Görüşmelerde Rus askeri üssünün görev süresinin uzatılmasına ilişkin konunun değerlendirilmesi ve nihai anlaşmanın imzalanması öngörülüyor.
Bu arada Duşanbe ve Moskova diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 20.yılını kutlanıyor. Haziran ayında Tacikistan’da barış ve milli birliğin sağlanmasına yönelik Moskova’da imzalanan anlaşmanın 15. yılı doluyor. Ayrıca Rusya ve Tacikistan devlet başkanları bu sene 60 yaş gününü kutlayacak. Tacik lider Rahman, 5 Ekim’de, Rus lider Putin ise 7 Ekim’de doğum günlerini kutlayacak.

Putin, Duşanbe ziyareti kapsamında Tacik mevkidaşı Rahman ile baş başa görüşecek. Daha sonra heyetler arası görüşmelere katılacak olan liderler, 201’nolu Rus askeri Grandbetting üssünü ziyaret edecek.

ENERJİ İŞBİRLİĞİ
Putin ile Rahman görüşmede öncelikle enerji alanındaki işbirliği konularını masaya yatıracak. Rus sermayesiyle Tacikistan’da Sangtud-1 hidroelektrik santrali inşa edildi. Ülkenin toplam enerji üretiminin yüzde 15’i bu santralde üretiliyor.
Gazprom Zarubejneftegaz, doğalgaz alanında faaliyet gösteriyor. Ülkedeki bazı doğalgaz sahalarında araştırmalarda bulunuyor.

GÖÇMEN SORUNU
Görüşmelerde göçmen sorununun da ön plana çıkması bekleniyor. Rus tarafının verilerine göre, 2011 yılında 900 bin Tacik vatandaşı Rusya’ya giriş yaptı. Rusya’da 1 milyon 300 bin Tacik göçmen işçi çalışıyor. Göçmen işçilerin Rusya’da kazandığı nakit para, Tacikistan’ı da ekonomik açıdan rahatlatıyor. 2011 yılında Tacik göçmen işçiler ülkesine 3 milyar dolar para transferi gerçekleştirdi.

TİCARİ İLİŞKİLER
Rusya, Tacikistan’ın en önemli ticari ortağı. 2011 yılında dış ticaret hacmi 808 milyon dolar seviyesine ulaşırken, bu yılın ilk yarısında 413 milyon doları buldu. Rusya, bu ülkeye petrol ürünleri, gıda malzemeleri ve tarım ürünleri ihraç ediyor. Tacikistan’da Rus sermayeli 125 ortak şirket faaliyet gösteriyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.