Piramit Haber

Obama'ya Posta Koydu..

Dünya

Rousseff, ABD’nin e-postalarını ve petrol şirketi Petrobras’ı izlediğinin ortaya çıkması sonrası rest çekti. Kadın lider, resmi Washington ziyaretini iptal etti. Ziyaret, iki ülke arasında 1995’ten beri bir ilk olacaktı.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, ABD’nin Ulusal Güvenlik İdaresi (NSA) aracılığıyla e-postalarını ve ziyaret ettiği internet sitelerini izlediğinin ortaya çıkması sonrası rest çekti. Rousseff, 23 Ekim’de başlaması planlanan ve bir Brezilya lideri için 1995’ten beri ilk olacak resmi ABD ziyaretini iptal etti. Kadın lider, ABD’nin bu yıl resmi davet gönderdiği tek devlet başkanıydı. 
PETROBRAS'IN İHALESİ ÖNCESİNDE

Eski CIA ajanı Edward Snowden’ın sızdırdığı NSA belgelerinde, Rousseff ve yardımcılarının özel mesajlarının yanı sıra Latin Amerika’nın en büyük petrol şirketi Petrobras’ın izlendiği ortaya çıkmıştı. Devlet petrol şirketinin gelecek ay yapacağı ihalede, Rio de Janerio açıklarında petrol arama imtiyazlarının satışa sunulacak olması nedeniyle, dinleme ifşaatı özellikle tepki çekmişti. 
SORUŞTURMA ÇAĞRISI YİNELENDİ

Rousseff’in ofisinden yapılan açıklamada ziyaretin iptal edildiği belirtildi. Açıklamada, “Tarihin yakınlığı ve iddialarla ilgili hâlâ soruşturma başlatılmaması göz önünde bulundurularak iptal kararı alındı. Brezilya vatandaşlarına, şirketlerine ve hükümetine ait bilgilerin yasadışı biçimde elde edilmesi ulusal güvenliği ihlal eden ciddi bir durum ve dost ülkeler arasındaki birliktelikle uyumsuzdur” denildi. Rousseff iddiaların doğru çıkmasının NSA’nın ‘endüstriyel casusluk’ yaptığı anlamına geleceğini de vurguladı. ABD Başkanı Barack Obama’nınsa, olayı araştırma sözü verdiği belirtildi.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.