Piramit Haber

O bayrağı diken gazeteci bakan oldu!

Dünya

Yunanistan'da İçişleri Bakanlığı'na 1996'da Türkiye ile yaşanan Kardak Krizi sırasında adaya Yunan bayrağı diken gazeteci Argiris Dinopulos, getirildi.

Yunanistan'da Yeni Demokrasi ve PASOK partilerince oluşturulan koalisyon hükümetinde geniş çaplı revizyona gidildi.
İçişleri Bakanlığı'na 1996'da Türkiye ile yaşanan Kardak Krizi sırasında adaya Yunan bayrağı diken gazeteci Argiris Dinopulos, getirildi.
Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu İMF ile yapılan anlaşma gereği en kritik konumdaki bakanlık olan Maliye Bakanlığı'na Pire Üniversitesi öğretim üyesi Gkikas Harduvelis getirildi.

Bu iki bakanlığın dışında Kalkınma ve Rekabet, Kamu Düzeni ve Rekabeti Koruma, Sağlık, Eğitim ve Din İşleri bakanları değişti.
Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos ise yerlerini korudu.
Koalisyon ortağı PASOK'un genel başkanı olan Venizelos, dışişleri bakanlığının yanısıra başbakan yardımcılığı görevini de yürütüyor.


KARDAK'TA NE OLMUŞTU?
Herşey Figen Akat isimli Türk gemisinin 25 Aralık 1995 tarihinde Ege Denizi'ndeki Kardak Kayalıkları'nda karaya oturdu. Bu olaydan sonra Yunanistan, deniz kazasının kendi karasularında olduğunu ileri sürdü. Türkiye ise söz konusu adaların kendisine ait olduğunu belirtti.

YUNANLI PAPAZ ADAYA BAYRAK DİKTİ
26 Ocak 1996 tarihinde, Bodrum'un Gümüşlük Beldesi'ne 4,5 mil uzaklıktaki Kardak Kayalıklarına Yunan Sahil Güvenlik botlarının korumasında ulaşan bir teknedeki Kilimli (Kalimnos) Adası papazı, belediye başkan yardımcısı ve çocukların Kardak Kayalıkları'na çıkmıştı.

Ellerinde Yunan bayrakları ile kayalığa çıkan, aralarında çocukların da bulunduğu grup, marşlar söylemiş, Yunanlı gazeteci Argiris Dinopulos da bu anları görüntülemişti.


HÜRRİYET ADAYA ÇIKARTMA YAPTI

DenemeHürriyet Haber Ajansı İzmir Bürosu'ndan Aykut Fırat ve Cesur Sert, 27 Ocak 1996 Cumartesi günü öğleden sonra Santay Air'e ait bir helikopterle Kardak'ı görüntülemek için havalandı.
Hürriyet Haber Ajansı ekibi, yanlarına Kanal D kameramanı Osman Korkmaz'ı da aldı. Pilot Kemal Süler, sert bir havada Ege Denizi'nde bir süre tur attıktan sonra Kardak Adası'nı buldu. Adayı havadan fotoğraflayan Hürriyet Haber Ajansı ekibi, bikaç keçinin bulunduğu adada bir Yunan Bayrağı'nın dikili olduğunu farketti.

Helikopter pilotu sert havaya rağmen, Yunan bayrağının bulunduğu noktaya iniş yaptı. Türk gazeteciler Yunan Bayrağı'nı söküp yerine, göreve çıkarken çantalarına koydukları Ay-Yıldızlı bayrağı dikti.

Fotoğraflar çekildi, görüntü alındı. Kemaraman Osman Korkmaz'a fotoğraf makinesini veren Aykut Fırat, Cesur Sert ve helikopter pilotu Kemal Süler'le birlikte gazetenin manşetine yansıyacak o ünlü pozu verdi.

YUNAN KOMANDOLAR ADAYI İŞGAL ETTİ! SAVAŞ KAPIYA DAYANDI

Birkaç gün sonra Yunan sahil güvenlik botları ile adaya Yunan komandolar gelmiş ve adayı işgal etmişlerdi.
Bunun üzerine iki ülkenin deniz kuvvetleri adanın çevresinde konuşlandı.
O BAYRAK İNER O ASKER GİDER

Dönemin başbakanı Tansu Çiller, "O bayrak iner, o asker gider" diyerek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin savaşa hazır olduğunu belirtmesi üzerine 30 Ocak 1996 gecesi adaya asker çıkarılması emri verildi.

Türk SAT ve SAS komandoları Doğu Kardak'ı kuşatmış olan Yunan donanmasının arasından geçerek hemen yandaki ikinci adaya (Batı Kardak) gece operasyonu ile çıkıp Türk bayrağını diktiler.

Daha sonra dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'un telefonu ve Amerikan delegesi Richard Holbrooke ile NATO Genel Sekreteri Javier Solana'nın girişimleriyle tansiyon düşürülmüş ve kriz öncesi duruma dönüldü.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.