Piramit Haber

Neden ilk gezisini Asya'ya yapıyor?

Dünya

ABD Başkanı Barack Obama, seçimlerden sonraki ilk bölge turunu, gelecekte ABD için en fazla fırsat ve tehdidin bir arada olduğu bölge olarak gördüğü Asya'ya yapıyor.

WASHINGTON - Barışkan Ünal

ABD Başkanı Obama, bugünden başlamak üzere 20 Kasım'a kadar sırasıyla Tayland, Myanmar ve Kamboçya'yı ziyaret edecek. 

Obama'nın Tayland'a yapacağı ziyaret, ABD'nin bölgedeki ''güçlü ikili ilişkilere'' verdiği önemi gösteriyor. 
Obama'nın Myanmar'ı ziyareti, ülkenin demokratikleşme sorunları nedeniyle, ABD'nin ''demokrasi ve insan haklarının teşviki''ne bağlılığını ortaya koyma açısından önem arz ediyor. 

Obama, Kamboçya'yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olacak. Kamboçya ise ülkede Doğu Asya Zirvesi'nin yapılacak olması nedeniyle, ABD'nin Asya'daki ''çok taraflı organizasyonlarla'' işbirliğine verdiği önemi sembolize ediyor.

ABD, bu zirveye ilk kez geçen yıl katılmıştı. Asya'da daha fazla varlık gösterebilme adına ABD için önemli olan bu zirvede, Obama, Çin Başbakanı Ven Ciabao, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda gibi liderlerle de görüşme fırsatı bulacak.

ABD de tüm bu nedenlerle, rakipleri Rusya ve Çin'in varlığını gösterdiği ama kendisinin önceki on yıllarda ihmal ettiği bu bölgede, ''dengeleri yeniden kurmak'' ve ''gardını'' erkenden alıp, bir yandan bölgedeki ülkelerle ilişkileri geliştirirken diğer yandan gelecekteki zorluklara şimdiden hazırlanmak istiyor.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.