Piramit Haber

Murad Efendi'nin kayıp mezarı bulundu

Dünya

Türkiye'nin 1877 yılında Hollanda'ya atanan ilk büyükelçilerinden Murad Efendi'nin mezarının bu ülkede olduğu ortaya çıktı.

 

LAHEY-Yasin Yağcı

Avrupa'nın kültürel mirası konusunda çalışmalar yapan "Europa Nostra" adlı kuruluşun Türkiye-Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400'üncü yıldönümü dolayısıyla yayımladığı özel dergide yer alan araştırmada, Murad Efendi'nin mezarının Lahey'de olduğu kaydedildi.

"Ortak Miras" adlı dergide, Türkiye'nin, Lahey merkezli Hollanda, Norveç ve İsveç büyükelçiliği görevlerini üstlenen Murad Efendi'nin 1881 yılında Hollanda'da vefat ettiği ve ardından Lahey'de defnedildiğine yer verildi.

Araştırmacı Eray Ergenç'in titiz bir çalışma sonunda ulaştığı Murad Efendi'nin mezarını Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan da ziyaret etti. Lahey Büyükelçiliği ayrıca, önümüzdeki günlerde mezarlık yerine Murad Efendi adına bir anıt yerleştirilmesi için çalışma başlattı.

Ergeç, 1836 yılında Viyana'da doğan bu önemli şahsiyetin iyi bir eğitimin ardından Osmanlı ordusuna katıldığını ve bu dönemde Franz von Werner olan ismini Murad Efendi olarak değiştirdiğini kaydetti.
Ergenç, Kırım ve Karadağ'daki başarılarının ardından Sadrazam Ethem Paşa'nın yardımcılığına getirilen Murad Efendi'nin aynı zamanda iyi bir şair ve edebiyatçı olduğuna dikkati çekti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.