Piramit Haber

Merkel: Göçmen gençleri eğitim sistemine kazandırmalıyız

Dünya

Almanya Başbakan Angela Merkel, toplumun yaşlanmayla birlikte farklılaştığını söyleyerek göçmenlerin toplumun parçası haline gelmesi gerektiğini ifade etti. çişleri Bakanı Hans- Peter Friedrich ise demografik değişime karşı topluma bilinç...

Almanya Başbakan Angela Merkel, toplumun yaşlanmayla birlikte farklılaştığını söyleyerek göçmenlerin toplumun parçası haline gelmesi gerektiğini ifade etti. çişleri Bakanı Hans- Peter Friedrich ise demografik değişime karşı topluma bilinç değişimine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Almanya’da nüfusun hızla yaşlanması ve toplumun değişimine yönelik tedbirler geliştirmek için federal hükümet tarafından ilki gerçekleştirilen Demografi Zirvesi’nde konuşan Merkel, göçmenlerin topluma kazandırılması vurgusu yaptı. “Toplumumuz sadece yaşlanmıyor aynı zamanda farklılaşıyor.” diyen Merkel, göçmen kökenlilerin toplumun bir parçası haline gelmesi gerektiğini söyledi.

Yaşlı nesil ile genç nesil arısında uyuşmazlıklar yaşandığına değinen Başbakan Merkel, “Eğer göçmen gençleri eğitim sistemine kazanamazsak yaşlı- genç neslin yaşadığı sorundan daha büyük bir problemle karşılaşırız. Nüfus değişiminin yönetilebilmesi için herkese sorumluluk düşüyor.” dedi.

DİPLOMALARIN TANINMASI KONUSUNDA STANDART SAĞLANMALI

Yaşlanan nüfus sebebiyle yabancı kalifiye işçilerin ülkeye çekilmesi konusunu görmezden gelemeyeceklerini vurgulayan Merkel, hükümetin geçtiğimiz yasama yılında yabancı diplomaların tanınması konusunda büyük adım atıp yasa çıkarttığını hatırlattı. Eyaletlerin diplomaların tanınması için alt yapılarını hızlı tamlamalarını isteyen Hırıstiyan Demokratik Birlik partili politikacı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Federal hükümet olarak yasa çıkarttık. Eyaletlerden bu konuda hızlı adım bekliyoruz. Her eyalet kendisine göre diplomaları tanıma yöntemi geliştirme yerine ortak bir yol izlenmeli. Başarılı şekilde tanımayı hayata geçiren eyaletler örnek alınmalı.”

Demografik değişimin iş piyasası başta olmak üzere, aile, eğitim, meslek eğitimi, sağlık alanlarında yeni çalışmaları zorunlu hale getirdiğini kaydeden Merkel, “Ailenin imkânları artırılmalı. Çocuk bakımı, kreşlerdeki kapasitenin artırılması önemli. Sağlık sistemimiz her bireyin onurunu koruyacak şekilde yapılandırılmalı. Meslek ve aile kombinasyonu ve aile bireylerinin bakımı konusundaki kolaylıklar sağlanmalı, gönüllü hizmetler ve Ultrabet komşuluk ilişkileri artırılmalı. En önemlisi ise eğitim.” dedi.

Küreselleşmeyle birlikte bazı sorunların uluslararası boyut kazandığını hatırlatan Başbakan Merkel sözlerine şöyle devam etti “Bizler de süreci yönetmeyi öğreniyoruz. 21. yüzyıl farklı sorunları da beraberinde getirdi. Avrupa Birliği olarak yaşam standartlarında önde olmalıyız. Politik, kültürel, sosyol ve ekonomik olarak işbirliği halinde olmalıyız, birlikte büyümeliyiz. Euro krizi bu yüzyılda Avrupa’nın dünyasının neresinde yer alacağını belirleyecek.”

FRIEDRICH: BİLİNÇ DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VAR

Federal hükümet adına Demografi Zirvesi’ni himayesine alan İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ise demografik değişimin üstesinden gelmek için Almanya'da bir bilinç değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. “Değişiklik her alanda gerekli. Önemli olan değişim isteğini üretmek.” diye konuşan Friedrich, iş dünyasının kendisini geliştirmesi gerektiğini, ailelerin güçlenmesi ve kamu hizmetlerinin de değişmesi gerektiğine yönelik vurgu yaptı. Bakan Friedrich, Almanya’nın toplumdaki potansiyellerini değerlendirdiği takdirde, gelecekteki refahında güvene alınacağını ifade etti.

Bilinç değişikliğinin zorla gerçekleşmeyeceğini belirten Friedrich, “Biz demografik değişimi olumlu şekillendirmek istiyoruz. Bunun için her bireyin cesaretini, güvenini, değişim ve eylem hazırlığına ihtiyacımız var.” dedi.

Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Ursula von der Leyen ise kadınların piyasadaki potansiyelini daha güçlü kullanılması gerektiğine değinerek, potansiyelin özellikle yarım gün veya hiç çalışmayan kadınlarda olduğunu kaydetti.

Dernek temsilcileri, bilim adamları ve vatandaşlar ile demografik değişimin sorunları ve şansları hakkında konuşmak için Aşağı Saksonya Uyum Bakanı Aygül Özkan’ın da yer aldığı birçok federal bakan, milletvekili, müsteşarlar, eyalet başbakanları zirvede davetliler arasındaydı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.