Piramit Haber

Mali'deki Fransa operasyonu sürecek

Dünya

Türkiye'nin Bamako Büyükelçisi Kaygısız, Mali'nin kuzeyinde başlayan Fransız müdahalesinin devam ettiğini belirterek, kara operasyonuyla ilgili bir gelişme olmadığını fakat hava saldırılarının devam ettiğini söyledi.

 

ANKARA - Ali Öztürk

Bamako Büyükelçisi Kemal Kaygısız, Fransa'nın Mali'ye müdahalesini ve Türkiye'nin Mali konusundaki tavrını AA muhabirine değerlendirdi. 

Kaygısız, 11 Ocak'ta başlayan müdahalenin sebebinin kuzeydeki grupların Kona kasabasını ele geçirmesi olduğunu belirterek, "İşgalci gruplar ara bölgede taleplerde bulunuyordu. Kona kasabasına saldırdılar ve orayı ele geçirdiler. Daha sonra Fransızlar karşı müdahalede bulundu. Kuzeyde 1 Fransız pilot öldü. Gao'daki Fransız saldırısı sırasında Ensarüddin ve müttefik örgütlerden 60 kişinin öldüğü bildiriliyor. Malili askerlerden 66 kişinin yaralandığını biliyoruz" diye konuştu.

Mali'nin başkenti Bamako'ya Fransız askerlerinin geldiğini belirten Kaygısız, şunları kaydetti:
"Şu an 800 Fransız askeri bölgede. Asker sayısının 2500'e çıkması bekleniyor. Bamako'da gösteriler yok. Radikal grupların Kona kasabasını almasından sonra iç hesaplardan dolayı gösteriler yapılıyordu. Gösteriler geçtiğimiz hafta sonu devam etti. Ama Fransız müdahalesinden sonra, gösteriler Fransız desteğine dönüştü. Kentte Fransız bayrakları var. Halk müdahaleden memnun. Fransa karşı saldırıyı durdurmasaydı ülkede karışıklık çıkabilirdi."

"Kuzey ile güneyin teması kesildi"

Kuzeydeki operasyonların devam ettiğine dikkati çeken Kaygısız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İşgalci gruplar için BM kararıyla uluslararası güç gönderme kararı alınmıştı. Kuzeydeki gruplar, uluslararası toplumun girişimini başarısız kılmak ve güneyde panik yaratarak bu girişimi engellemek istiyorlardı. Hatta güneye inmeyi hedefliyorlardı. Bir bakıma Fransız müdahalesiyle bu panik önlenmiş oldu. 

Operasyon havadan devam ediyor. Kara operasyonuyla ilgili herhangi bir bilgi yok. Fransızlar operasyonlara devam edecek. BM'nin kararı uyarınca bir Batı Afrika Devletleri Ekonomi Topluluğu (ECOWAS) gücü oluşturulması gerekiyor. ECOWAS askerleri de yavaş yavaş Mali'ye gelecekler. ECOWAS gücünün başkanlığını Nijerya yapıyor. Önümüzdeki günlerde Nijerya'nın askerlerini Mali'ye göndereceği söyleniyor. 
Kuzey ile güney arasındaki temaslar da tamamen kesildi. Zaten Ensarüddin belli bir aşamadan sonra hükümetin gerekli ciddiyeti göstermediğini öne sürerek, tekliften vazgeçtiklerini söylemişti. Saldırı da ondan sonra başladı."

"Mali'nin istikrarına kavuşmasını istiyoruz"

Kaygısız, Türkiye'nin Mali'deki olaylarla ilgili tavrının net olduğunu ifade ederek, "Türkiye her zaman Mali'nin toprak bütünlüğünü ve ulusal birliğini savundu. 22 Mart darbesinden sonra da hep bunu vurguladık. Timbuktu gibi dünya mirasının olduğu yerlerde işgalci grupların yaptığı tahribatı hep kınadık. Mali, kültür mirası yatan bir bölge. Bütün uluslararası toplum gibi kuzeydeki bölünmeye hiç olumlu bakmadık. Mali'nin istikrarına kavuşmasını istiyoruz" diye konuştu. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.