Piramit Haber

Malezya yolcu uçağı vuruldu

Dünya

İçinde 295 kişinin bulunduğu Malezya'ya ait bir yolcu uçağının Rusya-Ukrayna sınırı yakınında düştü. Rusya-Ukrayna birbirini suçladı.

Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağı 10 bin metre irtifadayken karadan havaya füze saldırısına uğradı. Rusya Ukrayna sınırı yakınlarında düşen uçakta 280'i yolcu, 15'i müettebat, toplam 295 kişi hayatını kaybetti. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a giden yolcu uçağının Rusya sınırına 60 kilometre uzaklıkta düştüğünü açıkladı.
Ukrayna ve Rusya birbirini suçladı. Olay sonra Rusya lideri Putin'le ABD Başkanı Obama arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi.

Malezya Başbakanı Najib Razak, Malezya Havayolları’n ait yolcu uçağının düşmesi haberini alınca şoke olduğunu açıkladı.

Rus resmi haber ajansı İtar-Tass'ın bildirdiğine göre, Malezya Havayolları'na ait Boeing 777 tipi yolcu uçağı, Rusya sınırından 60 kilometre uzakta Ukrayna topraklarına düştü. Uçağın içinde 280 yolcu ve 15 mürettebat olduğu belirtildi. Uçağın, Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaptığı sırada 10 bin metre yükseklikte Rusya hava sahasına girmeden hemen önce düştüğü kaydedildi. 
 
YOĞUN ÇATIŞMALARIN YAŞANDIĞI BÖLGE
Rus basınında yer alan haberlerde, uçağın Ukrayna ordusu ile ayrılıkçılar arasında yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede düştüğü belirtiliyor. 
 
ABD: MALEZYA UÇAĞI FÜZE İLE VURULDU
ABD istihbarat kaynakları, içinde bulunan 280 yolcu ve 15 mürettebatla, Amsterdam'dan, Kuala Lumpur'a seyir halindeyken Ukrayna-Rusya sınırı yakınlarında düşen Malezya Havayolları'na ait Boeing 777-200 tipi, MH17 sefer sayılı uçağın, yerden fırlatılan bir füze ile vurulduğunu açıkladı. Üst düzey yetkililer de uçağın füze ile vurularak düşürüldüğünü doğruladı. Kaynaklar, füzenin Ukrayna ordusu mu, yoksa Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar tarafından mı vurulduğuna ilişkin açıklama yapmadı. Uluslararası krize yol açan olayın ardından İngiltere, Birleşmis Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil olarak toplantıya çağırdı. Konseyin Cuma günü toplanması bekleniyor.

UÇAĞIN DÜŞTÜĞÜ AN ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYINIZ!
MALEZYA BAŞBAKANI ACİL SORUŞTURMA BAŞLATTI
Malezya Başbakanı Necip Rezak, Ukrayna'da Malezya Havayollarına ait uçağın düşmesiyle ilgili soruşturma başlatılması talimatı verdiğini bildirdi.
Rezak, basına yaptığı açıklamada uçağın düşmesine ilişkin haberlerin kendisine ulaşmasının ardından, olayın derhal soruşturulması talimatı verdiğini söyledi.

Malezya Savunma Bakanı Hişamuddin Hüseyin de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, uçağın vurularak düştüğünün teyit edilmediğini belirtti. Hüseyin, haberleri kontrol ve teyit etmeleri için orduya talimat verdiğini kaydetti.

Rusya resmi haber ajansı İtar-Tass'ın haberinde Boeing 777 tipi yolcu uçağının, Rusya sınırından 60 kilometre uzakta Ukrayna topraklarına düştüğü bildirilmişti Haberde uçağın, Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaptığı sırada 10 bin metre yükseklikte Rusya hava sahasına girmeden hemen önce düştüğü belirtilmişti. Rus basınında yer alan haberlerde uçağın roketle vurulmuş olabileceği ileri sürülmüştü.

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gareşenko da Facebook hesabından yaptığı açıklamada uçağın uçağın 10 bin metre irtifada uçtuğu sırada 22 bin metre irtifaya kadar giden füzeler atan Buk füze sistemiyle vurulduğunu yazmıştı.
Uzmanlar, uçağın uzun menzilli bir füzeyle vurulmuş olması halinde geride bıraktığı mor ötesi izlerin, ABD tarafından uydu görüntülerine bakılarak teyit edilebileceğine işaret ediyor.

OBAMA-PUTİN TELEFONLA KONUŞTU
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama'ya Ukrayna'da düşen yolcu uçağıyla ilgili bilgi verdi.
Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Putin ve Obama'nın telefonda Ukrayna'da yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiği bildirildi.
Açıklamada, Putin'in, Obama'ya, Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının Ukrayna'da düşmesiyle ilgili bilgi verdiği belirtildi.
Ayrıca görüşmede, Putin'in, Ukrayna'da ön koşulsuz ateşkes sağlanmasının öneminin üzerinde durarak Rusya'ya gelen sığınmacıların sayısındaki ciddi artışa vurgu yaptığı kaydedildi. Putin'in, ABD'nin, Rusya'ya yönelik ek yaptırım kararı almasından ötürü duyduğu hayal kırıklığını Obama'ya ilettiği ifade edildi.
Öte yandan Putin, Malezya Başbakanı Necip Rezak'a kazada hayatını kaybedenler için başşağlığı diledi.
Malezya Havayollarına ait Boeing 777 tipi yolcu uçağı, Rusya sınırından 60 kilometre uzakta Ukrayna topraklarına düştü. Uçakta 280 yolcu ve 15 mürettebat olduğu belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko uluslararası komisyon kurulmasını istedi
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Proşenko, Malezya Havayolları'na ait Boeing 777 tipi yolcu uçağının düşürülmesi olayının araştırılması için uluslararası komisyon kurulmasını talep etti.

Devlet Başkanlığının resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Poroşenko, olayın araştırılması için Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü uzmanları, Malezya ve Hollanda temsilcilerinin de dahil olduğu uluslararası araştırma komisyonunun kurulmasını istedi. Poroşenko, Malezya Havayolları'na ait Boeing 777'nin, son günlerde AN 26 ve Su 25 tipi uçakların ardından düşen üçüncü uçak olduğunu belirterek, Ukrayna Kara Kuvvetlerinin havadaki unsurlara karşı ateş etmediğini vurguladı.
Poroşenko, yolcu uçağının teröristler tarafından vurulmuş olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

Kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Poroşenko, olayın aydınlatılması için komisyonun kurulmasına ve arama kurtarma çalışmalarının yapılması için bakanlar kuruluna talimat verdi. Poroşenko, kazanın sorumlularının cezasız kalmayacaklarıdan emin olduğunu kaydetti.
 
ABD'DEN İLK AÇIKLAMA
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki: "Uçakta herhangi bir Amerikan vatandaşı olduğunu şu noktada teyit edemem"
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna'da düşen Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağında 23 ABD vatandaşı da bulunduğu haberlerini şuan da teyit edemediklerini bildirdi.

Psaki, günlük basın brifinginde, Rusya sınırından 60 kilometre uzakta Ukrayna topraklarına düşen Boeing 777 tipi yolcu uçağıyla ilgili soruları da yanıtladı.

Olayla ilgili gelişmeleri takip ettiklerini belirten Psaki, "Şu anda uçağın düşmesine neyin neden olduğunu veya bundan kimin sorumlu olduğunu bilmiyoruz" dedi.

Uçakta 23 Amerikan vatandaşının bulunduğuna yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine ise Psaki, "Uçakta herhangi bir Amerikan vatandaşı olduğunu şu noktada teyit edemem. Uçağın düşmesi kısa bir süre önce oldu, teyit etmemize yönelik herhangi bir detaya sahip olduğumuz zaman, bu bilgiyi size sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

İKİ ÜLKE DE BİRBİRİNİ SUÇLADI
Ukrayna'nın askeri opersayonlarının enforrmasyon yetkilisi Dmitri Timçuk, facebook hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uçağın düşmesinden kendilerinin sorumlu olmadığını çünkü bölgede operasyon yürüten Ukrayna güvenlik güçlerinin elinde, uçaksavar füzelerin bulunmadığını söyledi.

Timçuk, bu tür füzelerin bölgedeki Rusya yanlısı silahlı grupların ve Rusya'dan Ukrayna'ya sızan Rus ordusuna bağlı birliklerin elinde olduğunu ifade etti. Ayrılıkçılar ise Ukrayna ordusunu suçladı.

"UÇAĞI UKRAYNA DÜŞÜRDÜ" İDDİASI
Düşen Malezya uçağı ile ilgili bir iddia da Luhansk Halk Cumhuriyeti'nden geldi. Luhansk Halk Cumhuriyeti'nden yapılan açıklamada, "Boeing 777 tipi yolcu uçağının düşüşüne şahit olan görgü tanıkları uçağa Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin saldırı uçağının saldırdığını ifade ettiler. Daha sonra yolcu uçağı havada iki parçaya ayrıldı ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin topraklarına düştü. Aynı zamanda Ukrayna saldırı uçağı da Luhansk Halk Cumhuriyeti sınırları içine düştü. Şu anda düşen uçağın arama çalışmaları sürdürülüyor" ifadesi kullanıldı.

Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi: "Uçağın vurulduğu ihtimali üzerinde duruyoruz"

Ukrayna Güvenlik Konseyi Sözcüsü Andrey Lysenko, Ukrayna'da düşen Malezya Havayolları'na ait uçağın vurulduğu ihtimali üzerinde durduklarını söyledi.

Lysenko, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan uçağın bugün saat 16:00 civarında radardan kaybolduğunu bildirdi.

Lysenko, "Uçağın düşmesi, son günlerde Rusya tarafından atılan roketle düşürülen Ukrayna ordusuna ait AN-26 ve SU-25 uçaklarından sonra üçüncü hadisedir. Bu uçağın da vurulduğu ihtimali üzerinde duruyoruz" ifadesini kullandı.

Ukrayna'nın uçağın düşmesiyle bir ilgisinin olmadığını vurgulayan Lysenko, "Ukrayna ordusu, hava hedeflerine karşı herhangi bir operasyon yapmamaktadır" dedi.

Malezya Havayollarına ait Boeing 777 tipi yolcu uçağının Rusya sınırından 60 kilometre uzakta Ukrayna topraklarına düştüğünü bildirilmişti. Uçakta 280 yolcu ve 15 mürettebat olduğu açıklanmıştı.

Yerel basında çıkan haberlerde, uçağın Ukrayna ordusu ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında yoğun çatışmaların sürdüğü bölgede düştüğü belirtilmiş, uçağın roketle düşürüldüğü iddialarına yer verilmişti.

THY'DEN AÇIKLAMA GELDİ
Türk Hava Yolları'nın (THY), Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının Ukrayna'da düşmesinin ardından, olaylar netleşene kadar bu ülke hava sahasını kullanmayacağı bildirildi.

THY Basın Müşaviri Ali Genç, yaptığı açıklamada, "Yaşanan hadise henüz çok sıcak olduğu için, olaylar netleşene kadar uçaklarımız Ukrayna hava sahasını kullanmayacak" dedi.

HOLLANDA'DA BÜYÜK ŞOK
Malezya Havayolları'nın, Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde düşen MH17 sefer sayılı uçağında çok sayıda Hollandalı turistin bulunduğu belirtildi.

Hollanda televizyonu NOS'a açıklama yapan D-Reizen turizm şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Will van den Hoogen, bu uçuş için kendilerinden bilet alan 25 kadar yolcu olduğunu belirtti.

Den Hoogen, söz konusu kişilerin hepsinin uçağa binip binmediğini bilmediklerine değinerek, yolcu yakınlarına yardımcı olmak amacıyla bir telefon hattını hizmete açtıklarını kaydetti.

Başka bir tur şirketi WTC de 20 ile 30 kadar müşterilerinin uçakta bulunduğunu açıkladı.

Uçağın kalktığı Amsterdam Schiphol Havaalanı'nda da yolcu yakınlarına yardımcı olmak amacıyla bir servisin oluşturulduğu aktarıldı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin, olayın ardından AB Zirvesi için bulunduğu Brüksel'den ülkesine döndüğü bildirildi.

Uçağın düşmesi nedeniyle şoke olduğunu dile getiren Rutte, gelişmeleri takip etmek için Lahey'e dönmeye karar verdiğini ifade etti. Rutte, Ukrayna Cumhurbaşkanı'yla görüştüğünü de belirtti.

FÜZEYLE DÜŞÜRÜLEN UÇAKLAR
Amsterdam - Kuala Lumpur seferini yapan Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağı Ukrayna hava sahasında füzeyle vurularak düşürüldü.
Olay sonrası gözler daha önceden yaşanmış benzer olaylara çevrildi.
Yaşanan olaylar yolcu uçaklarının savaş ve çatışmaların yaşandığı bölgelerin hava sahasını kullanırken karşılaştığı tehdidi gösteriyor.

Yakın tarihte uçakların füzeyle vurularak düşürüldüğü olaylar şöyle:
2 Eylül 1998: Angola'da hükümete karşı savaşan Angola'nın Tam Bağımsızlığı İçin Ulusal Birlik (UNITA) örgütü, ülkenin kuzeydoğusunda Antonov-26 tipi askeri kargo uçağını düşürdü, uçaktaki 24 kişi öldü.
21 Eylül 1993: Gürcistan yönetimine karşı savaşan Abhaz ayrılıkçıların bulunduğu, Suhumi bölgesi açıklarındaki bir tekneden ateşlenen ısıya duyarlı füze, Tu-134 tipi uçağı vurdu. Uçaktaki 25 kişi ölürken, saldırıyı üstlenen olmadı.
22 Eylül 1993: Gürcistan'ın başkenti Tiflis'ten Gürcü askerleri taşıyan Tu-154 uçağı, Suhumi havaalanına inerken düşürüldü, çok sayıda kişinin öldüğü olayın sorumluluğunu Abhaz ayrılıkçılar üstlendi.
3 Temmuz 1988: İran Havayolları'na ait A-300 yolcu uçağı, Basra Körfezi'ndeki ABD savaş gemisi Vincennes'den fırlatılan füzeyle düşürüldü, uçaktaki 290 kişi öldü. Yolcu uçağının yanlışlıkla taarruz uçağı olarak tanımlandığı iddia edildi.
16 Ağustos 1986: Sudan Havayolları'na ait uçak Sudan'ın Malakal kentinden kalktıktan kısa süre sonra hükümete karşı savaşan militanların fırlattığı yerden havaya füzeyle düşürüldü, uçaktaki 60 yolcu öldü.
20 Şubat 1986: Irak savaş uçakları, İran'ın başkenti Tahran'dan Ahvaz'a giden İran Havayolları'na ait uçağa saldırdı, havada infilak eden uçaktaki 49 kişi öldü.
4 Eylül 1985: Afganistan Havayolları'na ait AN-24 uçağı Afganistan'ın güneyindeki Kandahar kentinden havalandıktan kısa süre sonra füzeyle vuruldu, uçaktaki 52 kişi öldü.
8 Kasım 1983: Angola'nın Lubango kentinden kalkan Boeing 737 tipi uçak kısa süre sonra yere çakıldı, uçaktaki 130 kişi öldü. UNITA, uçağı bir füzeyle vurduğunu iddia ederken, hükümet uçağın teknik arıza nedeniyle düştüğünü savundu.
1 Eylül 1983: Kore Havayolları'na ait Boeing 747 tipi uçak, Sahalin Adası yakınında Sovyet hava sahasında uçtuktan sonra Sovyet uçağı tarafından düşürüldü, uçaktaki 269 kişi öldü.
3 Mayıs 1982: İki İran savaş uçağı Kıbrıs Rum kesiminden İran'ın başkenti Tahran'a uçan Cezayir'e ait uçağa saldırdı, aralarında Cezayir Dışişleri Bakanı'nın da bulunduğu uçaktaki 14 kişi öldü.
12 Şubat 1979: Zimbabve'de Kariba'dan havalandıktan sonra hükümete karşı mücadele veren militanlar tarafından düşürülen uçaktaki48 kişi öldü.
20 Nisan 1978: Fransa'nın başkenti Paris'ten Güney Kore'nin başkenti Seul'a giden Kore Havayolları'na ait Boeing 707 tipi uçak yörüngesinden saptı ve Sovyetler Birliği'nde bir Sovyet savaş uçağı tarafından öne kesildi. Savaş uçağının ateş açmasıyla basınç kaybı meydana gelen uçak buz tutmuş göle zorunlu iniş yaptı, iki yolcu öldü,13 kişi yaralandı.
21 Şubat 1973: İsrail savaş uçakları yere inmeye zorladığı Libya Havayolları'na ait uçağa ateş açtı, isabet alarak Sina Çölü'ne düşen uçaktaki 106 kişi öldü.
27 Temmuz 1955: İsrail havayolları El Al'ın Paris-Tel Aviv seferini yapan uçağı, uçuşa yasak Bulgaristan hava sahasına girdikten sonra bir füzeyle düşürüldü, uçaktaki 58 kişi öldü.
HABER İÇİN TIKLA!

Yorumlar (1)

erkaan16 10 Yıl Önce

kesin işin içinde tayipte vardır....

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.