Piramit Haber

Kudüslüler Obama'dan ne bekliyor?

Dünya

Kudüslü Yahudiler ABD Başkanı Barack Obama'nın ''İsrail'e gösterdiği sadakat ve bağlılığı''ndan oldukça memnun, Filistinliler ise ümitsiz..


KUDÜS 

ABD Başkanı Barack Obama, göreve geldiğinden bu yana Ortadoğu'yu ilk kez ziyaret etmeye hazırlanırken, bölge turunun en önemli duraklarından biri olan Kudüs'te yaşayanların bir kısmı ziyarete olumlu, çoğu ise eleştirel yaklaşıyor.

Çarşamba günü Tel Aviv'e gelerek üç günlük bölge turunun ilk temasına başlayacak Obama'nın, Kudüs'te İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşmesi öngörülüyor. Obama'nın burada, çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan genç bir kalabalığa seslenmesi de bekleniyor. ABD başkanının, Filistin tarafından ise Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Selam Fayyad ile bir araya gelmesi gündemde.

Kudüs'te Yahudiyer için kutsal kabul edilen Ağlama Duvarı önünde rastladığımız Ortodoks Yahudi Aron Shapiro ise Obama'ya da, ziyarete de daha olumlu bakıyor. Obama'nın İsrail'e gösterdiği sadakat ve bağlılığın kendisinde saygı uyandırdığını ve ziyareti merakla beklediğini belirten Shapiro'nun tek eleştirisi ise İran'a ''gereken baskıyı'' uygulamaması. 


Kentin Filistinli sakinleri, genel olarak Obama'nın ziyaretinden umutlu olmadıklarını dile getiriyor. AA'ya konuşan Kudüslü Fuad Mansur, Obama'nın, İsrail'in ABD'nin müttefiki ve şımarık çocuğu olduğunu göstermek için geldiğini düşünüyor, ziyareti Filistin ve Kudüs için ''felaket'' olarak nitelendiriyor.


Bir başka kent sakini İlyas el-Ağvar ise, ''Obama'nın ziyaretinin herkese fayda sağlamasını temenni ediyoruz, ancak bütün göstergeler Amerikan dış siyasetinin İsrail'e bağımlı olduğu yönünde'' sözleriyle ziyareti değerlendiriyor.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.