Piramit Haber

İsveç'te 5 cezaevi kapanıyor

Dünya

İsveç'te, son yıllarda işlenen suç oranlarındaki düşüşle birlikte ceza infaz sistemindeki yeni uygulamalar sonuç verdi. Hapishanelerdeki tutuklu sayısındaki azalma dolayısıyla 5 cezaevinin kapatılmasına karar verildi.

Ülkede halen 4 bin 554 tutuklu yargılama sonucunda aldıkları cezalarını bulundukları cezaevlerinde doldurmak için gün sayıyor. Ayrıca elektronik kelepçeli olarak evlerinde cezalarını çekenlerin sayısı da 4 bin 528 olarak açıklandı. 

İsveç'te cezaevlerinden sorumlu müdür Nils Öberg, tutuklu sayısının azalmasıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkumların yeniden suç işlememesi için alınınan bazı önlemlerin sonuç vermeye başladığını gördüklerini söyledi.

Cezaevlerindeki mahkum sayısının azalmasının nedenlerinden birinin de mahkamelerin ağır suçlardan yargılanlara hafif cezalar vermesi olduğunu söyleyen Nils Öberg, "Bu, suçluların daha az süre cezaevinde kalmasına ve mahkumların sayılarının azalmalarına yol açıyor. Tam olarak bilmiyoruz ama bunun böyle olduğunu sanıyoruz. Özellikle uyuşturucu ile ilgili suçlarda bu böyle. 2011 yılında Yargıtay emsal teşkil eden bir karar aldı. Bu karar uyuşturucu suçlarında cezaları üçte iki oranında azaltıyor. Henüz bunun cezaevlerine yansıması olmadı ama bu kararında etkisinin ileride olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Suçluların cezalarını cezaevlerinden çekmelerinin dışında evde elektronik kelepçe yardımı ile doldurmalarını sağlayan sistemi de uyguladıklarını belirten Öberg, "Ayak keleçpesi sisteminden çok memnunuz. Cezaevlerinde suçlarını tutuklu olarak çeken ve cezalarının bitmesine az süre kalanlar evde ayak kelepçesiyle kalmak için bize müracaatta bulunabilirler ya da yargılama sonuncunda çok kısa süreli cezalara (6 aydan az hapis cezası) çarptırılanlar da bunu talep edebilir. Biz bu yöntemi başlatan ülkelerin başında geliyoruz ve bu konuda deneyimimiz var. Bu yöntem tutukluluların daha kolay bir şekilde topluma yeniden entegtre olmasına yardımcı oluyor" diye konuştu.

- 5 Cezaevi kapanıyor-

 İsveç'te, aralarında 1700'lü yıllarından bu yana tutukluların cezalarını doldurmaları için kullanılan cezaevinin de bulunduğu 5 cezaevinin kapatılmasına karar verildi.

Kapatılacak cezaevleri, Uppsla'da bulunan 57 tutuklu kapasiteli Aby Cezaevi, Norrköping'deki 52 kişi kapasiteli tarihi binaya sahip cezaevi, Kristiansstan'daki 44 tutuklu kapasiteli cezaevi, Hinseberg Cezaevi ve Stockholm'un güneyinde kalan 64 tutuklu kapasiteli Södertalje Cezaevi.

Kapatılmasına karar verilen cezaevlerinde kapasitesinin çok altında tutuklu bulunduğu, bunların ve çalışanlarının başka cezaevlerine nakledileceği açıklandı. Böylece halen İsveç'te bulunan 47 cezaevinden 5'i kapatılmış olacak. 

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.