Piramit Haber

İsrail ve Hamas ateşkes konusunda..

Dünya

AFP ve Reuters gibi dünya ajansları flaş gelişme olarak İsrail'in Gazze ateşkesi için anlaştığını duyurdu. Ama Hamas'tan 'ateşkes yok' açıklaması geldi.

İsrail ve Hamas'ın Cuma günü sabah 06.00'dan itibaren geçerli olmak üzere kapsamlı ateşkese vardığı iddia edildi. 
BBC'ye konuşan bir İsrailli yetkili de ateşkeste anlaşıldığını söyledi. AFP ve Reuters de ateşkes iddiasına flaş haber olarak duyurdu. 

Bu haberler üzerine Hamas'ın sözcüsünden sonra dakika açıklama geldi. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, "İsrail'le ateşkese varıldığı" yönündeki haberleri yalanlarak, "Bu tür haberlerle halkın zihnini meşgul etmeye çalışıyorlar" dedi.

Mısır Dışişleri Sözcüsü de henüz bir ateşkes üzerinde uzlaşıldığını doğrulayamacağını söyledi.İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor da "Evet haberi ben de duydum, şu anda haberi araştırıyoruz. Bize ulaşan birşey yok, haberi şu aşamada doğrulayamam" dedi.

Mısır'ın arabuluculuğunda, önceki gün taraflar arasında başlatılan ateşkes girişimi sonuçsuz kalmıştı. Ajansların flaş haber olarak duyurduğu Cuma sabah 06.00'dan itibaren kapsamlı ateşkes sağlandığı iddiası da şimdilik hayat bulmadı.

İNSANI ATEŞKES DE BİTTİ
İsrail, Birleşmiş Milletler'in isteği üzerine Gazze'de bugün yerel saatle 10.00-15.00 arasında "insani ateşkes" ilan etmişti. Bu ateşkese Hamas da olumlu yanıt vermişti ve bugün insanlar günler sonra alışverişe çıkma fırsatı buldu. O ateşkes de saat 15.00 itibareyle sona ermiş bulunuyor. .

HAMAS'IN ATEŞKES İÇİN 5 ŞARTI
İsrail’de yayın yapan Haaretz Gazetesi ise, Hamas’ın ateşkes için sunduğu şartları yazdı. Gazetenin Hamas’a yakın bir kaynağa dayandırarak verdiği bilgiye göre, Hamas’ın İsrail ile ateşkes sağlanması için beş temel şartı var; 

*İsrail ve Gazze arasındaki tüm sınır geçişlerinin açılması ile Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nın 24 boyunca açık kalması ve kapatılmayacağına dair uluslararası güvence verilmesi, 
*Gazze’ye denizden ulaşım sağlanması, 
*Gazzelilerin Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da ibadet etmelerine izin verilmesi, 
*İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılması karşılığında salıverilen ancak yeniden tutuklanan Filistinli tutukluların serbest bırakılması 
*İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların durumlarının iyileştirilmesi.

PLAJDA OYNAYAN DÖRT FİLİSTİNLİ ÇOCUK ÖLMÜŞTÜ

Geçici ateşkes kararı, dün gerçekleşen İsrail saldırılarında, Gazze'deki bir plajda oynayan dört çocuğun ölümünün ardından geldi. Filistinli yetkililer, 8 Temmuz'dan bu yana devam eden İsrail saldırılarında 220 Gazzeli'nin öldüğünü, 1800 kişinin yaralandığını belirtiyor. 


HABER İÇİN TIKLA

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.