Piramit Haber

İncil'e el basarak yemin etti

Dünya

ABD Başkanı Barack Obama, ikinci başkanlık dönemi için biri Abraham Lincoln, diğeri Martin Luther King'e ait iki İncil'e elini koyarak yemin etti.

WASHINGTON

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikalılara savundukları değerler konusunda birlikte hareket etme çağrısında bulunarak, ''Günümüzün tartışmalarını, sadece kullandığımız oylarla değil, en köklü değerlerimiz ve kalıcı ideallerimizi savunmak için sesimizi yükseltmekle şekillendirmemiz gerekiyor'' dedi.

Kongre bahçesinde yüz binlerce Amerikalının şahitliğinde yemin etmesinin ardından Amerikalılara seslenen Obama, tüm konuşmasında geleceğe karşı olumlu tablo çizdi ve tüm Amerikalılara birliktelik mesajı verdi.

Obama, ''Günümüzün tartışmalarını, sadece kullandığımız oylarla değil, en köklü değerlerimiz ve kalıcı ideallerimizi savunmak için sesimizi yükseltmekle şekillendirmemiz gerekiyor'' dedi.
Obama, ''Özgürlük Tanrı'nın bir armağanı olsa da bunun dünyadaki insanlar tarafından korunması gerektiğini'' vurguladı.

Amerika'nın Bağımsızlık Deklarasyonu'nda belirtilen vazgeçilmez hakların net olduğunu ama hiçbir zaman kendi kendine uygulanmadığını belirten Obama, bunları bütün bir ulus ve halk olarak birlikte uygulamaları gerektiğini kaydetti. 

Amerikanın nesiller boyunca krizlerle testlerden geçtiğini ama her defasında bunları başarıyla aştığını ifade eden Obama, ekonominin artık daha iyiye gittiği, Irak ve Afganistan gibi yerlerdeki savaşlarının sona ermeye başladığını belirtti.

-Törenden notlar- 

ABD Başkanı Barack Obama, ikinci dönem için biri Abraham Lincoln, diğeri Martin Luther King'e ait iki İncil'e elini koyarak yemin etti.

ABD'de başkanların yemin ederken İncil'i kullanması anayasal zorunluluk değil, bu gelenek 30 Nisan 1789 tarihinde New York'ta yemin eden George Washington tarafından başlatıldı.

O tarihten bu yana ABD başkanları yemin ederken, aile yadigarı olan, şahsi veya tarihi öneme sahip İncilleri kullandı. Barack Obama, 4 yıl önce yine Lincoln'ün İncil'ine el basarak yemin etmişti.

2009 yılındaki başkanlık yemin töreninde 2 milyona yakın kişe varken, şimdi törene 700 bin civarında Amerikalı'nın katıldığı belirtiliyor.

Hava sıcaklığının 2 derece olduğu Washington'da, ülkenin her tarafından gelen Amerikalılar sabahın erken saatlerinden itibaren alanı doldurdular. Yanlarında battaniyeler getiren Amerikalılar, Obama için saatlerce bekledi. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.