Piramit Haber

İlişkilerimiz daha ileri noktalara taşınacak

Dünya

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, "Bu gece kim seçilirse seçilsin, zaten üst düzeyde olan ilişkilerimiz, çok daha ileri noktalara taşınacaktır" dedi.

İSTANBUL

ABD İstanbul Başkonsolosluğu, CnnTürk televizyonu ve Yaratıcı Fikirler Enstitüsü'nün işbirliğiyle Haydarpaşa Garı'nda düzenlenen seçim gecesi etkinliğine katılan Büyükelçi Ricciardone, AA muhabirine, ABD'deki başkanlık seçimlerinin Türk-Amerikan ilişkilerine etkisini değerlendirdi.

''Bence bu gece kim seçilirse seçilsin, ister Başkan Obama, ister Vali Romney, Türkiye ile ABD'nin ortak stratejik çıkarları o kadar önemli ki, zaten üst düzeyde olan ilişkilerimiz çok daha ileri noktalara taşınacaktır. Ben çok iyimserim'' diyen Ricciardone, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Son birkaç yılda ticaret ve yatırım alanında rekor seviyelere ulaştık. İki ülke, karşı karşıya oldukları stratejik meseleleri ortaklaşa ele alıyor. Terörle birlikte mücadele ediyoruz, bölgedeki çatışmalara çözüm bulmada birlikte çalışıyoruz.''

Ricciardone, seçim sonuçlarının ABD'nin Suriye politikasını nasıl etkileyeceği yönündeki soru üzerine, Amerika'da halk arasında Suriye'deki çatışmanın önemi konusunda görüş birliği olduğunu belirterek, bunun başkan adayları arasındaki tartışmalara da yansıdığını kaydetti. 
ABD halkının Suriye'deki çatışmaya çözüm konusunda ABD'nin dostları ve müttefikleriyle birlikte çalışması gerektiğini düşündüğünü ifade eden Ricciardone, ''Suriye meselesinde Türkiye'den daha önemli bir müttefikimiz yok. Bu konuda Türk müttefiklerimizin yanındayız. Türkiye'nin sadece gücüne değil, Suriye'de olup bitenleri anlama konusunda bilgeliğine de güveniyoruz. Seçimden sonra, ABD'nin Suriye politikasında dramatik bir değişiklik beklemiyorum. Kolay bir sorun değil. Çok karmaşık. Türkiye'de olduğu gibi Amerika'da da kimse askeri bir çözüm istemiyor. Ama insanlar acı çekiyor, öldürmeler sürüyor. Türkiye gibi Amerika da bunun sona ermesini istiyor. Suriye halkının Esed sonrasında demokratik, istikrarlı, müreffeh bir geleceğe yol bulmasını istiyoruz'' diye konuştu. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.