Piramit Haber

İbrahimi Suriye heyetleriyle görüşüyor

Dünya

Cenevre’deki Suriye görüşmeleri kapsamında BM Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi’nin Suriye yönetiminin ardından Suriyeli muhaliflerin heyetiyle görüşüyor.

Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla başlatılan Cenevre-2 süreci çerçevesinde BM Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi’nin Suriye yönetimi heyetiyle bir araya geldiği bildirildi. 

BM Sözcüsü Alessandra Vellucci, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi’nin Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in başkanlık ettiği yönetim heyetiyle görüşmeye başladığını duyurdu.

İbrahimi’nin yönetim heyetiyle İsviçre saatiyle 11:00’de, Suriyeli muhaliflerle de saat 16:00’da görüşeceği açıklanmıştı. Ancak saat 11:00’ı geçmesine rağmen yönetim heyeti üyeleri Enformasyon Bakanı İmran Zuabi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Muktad’ın BM binası bahçesinde basına açıklamalar yapmaları kafaları karıştırdı. Yönetim heyetinin İbrahimi ile toplantısının ertelendiği de idialar arasında yer aldı. 

BM Sözcüsü Vellucci, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, İbrahimi’nin öğleden sonra planlandığı şekilde Suriyeli muhaliflerin heyetiyle görüşeceğini ve ardından akşam saatlerinde basına bilgi vereceğini kaydetti.

Suriyeli muhaliflerin heyetiyle görüşme

BM Sözcüsü Alessandra Vellucci, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi’nin, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba liderliğindeki heyetle görüşmeye başladığını duyurdu.

BM Temsilcisi’nin görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlemesi ve sürecin geleceği hakkında açıklamalarda bulunması bekleniyor.

Suriye yönetiminin sabah saatlerinde yaptığı “Suriye muhalefeti görüşmelere gelmedi” ve “Cumartesi gününe kadar ciddi müzakereler başlamazsa Cenevre’den ayrılırız” açıklamaları, muhaliflerin tepkisine yol açmıştı.

SMDK Sözcüsü Luey Safi, “Karşı taraf iyi niyetle hareket etmiyor. Sadece engeller yaratmak ve siyasi çözümden kaçmak istiyorlar’ açıklamasını yapmıştı. Rejimle yüz yüze görüşmenin zaten planlanmamış olduğunu belirten Safi, “Plan, İbrahimi’nin sabah rejimle görüşmesi ve onların Cenevre çerçevesine olan taahhüdünü almasıydı’ demişti.

Suriyeli muhalifler, Esed rejimi temsilcilerinin son açıklamalarının ciddi olmaktan çok uzak olduğunu belirtirken, Cenevre-1 Konferansı bildirisinin Suriye yönetimi tarafından tümüyle kabul edildiği konusunda taahhüt talep ediyor. Muhalifler, Cenevre bildirisinin kabul edilip edilmediği konusunda bugüne kadar Esed yönetimi temsilcilerinden çelişkili açıklamalar geldiğine dikkati çekiyor.

Müzakere ekibine Dr. Hadi el-Bahra başkanlık edecek

Suriyeli muhaliflerin Washington sözcüsü aktivist Rafif Jouejati, Cenevre görüşmelerinde müzakerelere Dr. Hadi el-Bahra’nın başkanlık edeceğini söyledi.

Muhalefet heyetinin, BM Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi ile görüşmesi öncesinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Suriye Yerel Koordinasyon Komiteleri üyesi Rafif Jouejati, sürece ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi.

Muhalefetin, müzakere sürecine hazır olduğunu belirten Jouejati, şunları kaydetti:

“Cenevre’deki muhalefet heyetinin başkanı, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK ) Başkanı Ahmed el-Carba. Kendisine bağlı bir müzakere ekibi oluşturuldu. 15 kişilik bu heyette başmüzakereci Dr. Hadi el-Bahra olacak. Süreçte tüm yetki ve denetim Sayın El-Carba’ya ait. Müzakere ekibinin başkanı olarak ise El-Bahra seçildi.”

Suriye yönetiminin sabah saatlerinde yaptığı “muhalefet görüşmelere gelmedi” ve “Cumartesi gününe kadar ciddi müzakereler başlamazsa Cenevre’den ayrılırız” açıklamasına tepki gösteren Jouejati, görüşmelerin formatının ve programlamanın El Brahimi tarafından yapıldığını vurguladı.

Esed rejiminin son açıklamalarının ciddi olmaktan çok uzak olduğunu vurgulayan Jouejati, Cenevre-1’in Suriye yönetimi tarafından tümüyle kabul edildiği konusunda taahhüt talep ettiklerini kaydetti. Suriyeli aktivist Jouejati, Cenevre-1’in kabul edilip edilmediği konusunda bugüne kadar Esed yönetimi temsilcilerinden çelişkili açıklamalar geldiğini vurguladı. Jouejati, “Biz sürece bağlıyız. Hiçbir yere gitmiyoruz. Bu turun sonucunu görmek için kalıyoruz” dedi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.