Piramit Haber

Hizbullah’ın kalbine roket saldırısı

Dünya

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın Beşar Esad rejimi için savaştıklarını ilk kez açıklamasından saatler sonra örgütün Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki kaleleri olan mahalleler roketle vuruldu

 Suriye’de rejimi devirmek isteyen isyancılara karşı Devlet Başkanı Beşar Esad’ın verdiği mücadeleye silahlı militan desteği sağlayan Şii örgüt Hizbullah hedef alındı. Lübnan merkezli örgütün kalbini oluşturan Beyrut’un güneyindeki dış mahallelere dün sabah erken saatlerde iki roket atıldı. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi “Grad cinsi iki roket vurdu.
Roketlerden biri bir araba galerisine düşerek dört kişiyi yaraladı” dedi. El Seyyah bölgesini vuran roketlerin yaraladığı dört kişinin de Suriyeli olduğu açıklandı. İkinci roket ise bir apartmana isabet etse de yaralanan ya da ölen olmadı.
Lübnan ordusu roketlerin düştüğü alanın 13 kilometre uzağında bir koruda terk edilmiş iki roket fırlatma mekanizması bulundu.
İlk kez Beyrut’a sıçradı
Roketlerin atılmasıyla birlikte Suriye’de iki yıldır devam eden çatışma benzer mezhepsel ve etnik yapıya sahip Lübnan’ın başkenti Beyrut’u ilk kez doğrudan etkilemiş oldu. Suriye’deki savaşın bölgeye yayılmasında yeni bir eşiğe işaret eden saldırıların Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın konuşmasından saatler sonra gelmesi dikkat çekti.

‘Zafer vaat ediyorum’
Önceki gece İsrail’in Lübnan’dan çekilmesinin 13. yıldönümünü kutlama konuşması sırasında Nasrallah “Bütün onurlu insanlara, mücahidlere, kahramanlara diyorum ki: Ben size her zaman zafer sözü verdim ve şimdi de yeni bir zaferi vaat ediyorum... Bu mücadele bizimdir” sözleriyle ilk kez Suriye’deki savaşta Hizbullah güçlerinin savaştığını açıkça kabul etmişti. Örgütün televizyon kanalı El Manar’a konuşan Hizbullah milletvekili Ali Ammar “İnsanlar direnişi (Hizbullah) savunmaya kararlı, yılmayacağız. Bütün mezhepsel anlaşmazlıklara üstün geleceğiz” dedi.

Cenevre’ye yeşil ışık

Öte yandan, ABD ve Rusya’nın krizin çözümü için diplomatik yöntemlere ağırlık verme kararıyla düzenlenecek Cenevre görüşmelerine katılmayı Esad rejimi resmen kabul etti. Dışişleri Bakanı Velid Muallim hükümetin ‘prensip olarak’ görüşmelere katılacağını ve uluslararası konferansın çatışmayı çözme yolunda bir fırsat yaratacağını umut ettiğini açıkladı.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.