Piramit Haber

Her bomba Bosna'yı hatırlatıyor

Dünya

Şam'da dün ekmek fırınının bombalanması sonucu 12 kişinin katledildiği saldırı, Mayıs 1992'de Saraybosna'da ekmek sırasındayken 26 Boşnak'ın katledildiği olayı hatırlattı.

SARAYBOSNA - Ömer Çetres
Bosna-Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşta Slobodan Miloşeviç, Radovan Karaciç ve Ratko Mladiç'in birliklerince kuşatılmış şehirlerde ekmek kuyruklarında, su sırasında beklerken katledilen masum sivil halkın kaderini, şimdi Esed rejiminin ağır silahlarla, uçaklarla bombaladığı Suriye'deki çocuklar, anneleri ve babaları yaşıyor.

Dünyanın gözü önünde, gazetelerin ve televizyonların artık ''sıradanlaşan'' günlük ölüm sayılarını vermekle yetindiği, ancak arkasında gözyaşı, hüzün hikayeler, dağılan aileler, yitirilen yaşamlar, insanlığın ölüme terk edildiği, yıkılan bir tarihin bulunduğu bu acı, 1992-1995 yılları arasında Avrupa'nın kalbindeki Bosna-Hersek'te de tıpkı bugün olduğu gibi yaşanmıştı.

Resmi kaynaklara göre, 44 ay kuşatma altında kalan Saraybosna'da 11 bin 451 kişinin, ülke genelinde ise yaklaşık 100 bin kişinin katlediği Bosna'daki savaşta, ekmek kuyruğunda beklerken, su sırasında bulunurken, pazarda alışveriş yapmak isterken atılan bombaların kurbanı olan Boşnakların maruz kaldığı bu katliamlar, aradan yaklaşık 20 yıl geçmesine rağmen hala unutulmadı. Suriye'de yaşanan ve benzer katliamların televizyon ekranlarına yansıdığı katliamlar, Bosna'da yaşananlarla neredeyse birebir örtüşüyor.

Aynı acı 20 yıl önce yaşanmıştı

Saraybosna'nın Ferhadiye Caddesi'nde 20 yıl önce yaşanan acı olayın bir benzeri, dün Şam'ın Muadimiye bölgesinde gerçekleşti. Şam'ın Muadamiye bölgesinde dün bombalanan bir ekmek fırının önünde beklerken, geleceğe ait umutlarıyla birlikte küçücük bedenleri parçalanarak katledilen 9'u çocuk, 12 kişinin öldürüldüğü, yüzlerce sivilin yaralandığı saldırı, 1992 yılının Mayıs ayında Saraybosna'nın Ferhadiye Caddesi'nde yine ekmek sırasındayken katledilen 26 Boşnak ve yaralanan 108 kişinin kaderini hatırlattı.

Kuşatma altındaki Saraybosna'ya 1992 yılının Mayıs ayında, Trebeviç dağından Sırp güçlerince atılan bomba, kentin kalbi konumundaki Ferhadiye Caddesi'ndeki bir fırına isabet etti. Patlamada, günlerdir yiyecek sıkıntısı yaşayan ve saatlerce bir dilim ekmek alabilmenin umudunu yaşayan Boşnaklardan 26'sı hayatını kaybetti, 108'i ise yaralandı. Bosna'daki savaşta Sırp güçlerinin, ekmek fırınlarını, pazar yerlerini bombalaması halkı açlık tehlikesiyle başbaşa bırakmışken, aynı tehlikenin şimdi Suriye'de de yaşanmasından endişe ediliyor.

Savaşın bilançoları da aynı


Bosna'da 4 yıl süren savaş boyunca yaklaşık 100 bin kişi katledilmiş, 2,2 milyon kişi evinden ayrılmak zorunda kalmış, bünyesinde tarihi mirasları barındıran kentler ise harabe haline gelmişti. 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin (OHCHR) Suriye'yle ilgili dün açıkladığı rapora göre, bu ülkede çatışmaların başladığı 15 Mart 2011'den bu yana 60 binden fazla insan yaşamını yitirdi. Yüzbinlerce insan ise başta Türkiye olmak üzere Lübnan, Ürdün ve Irak gibi ülkelere sığınmak zorunda kaldı.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.