Piramit Haber

Hacıları 16 bin polis koruyor

Dünya

Her yıl milyonlarca Müslümanın Hac ibadetini yerine getirmek için gittiği Mekke'de, hacıların güvenliği yaklaşık 16 bin polisle sağlanıyor.

MEKKE - İrfan Sapmaz

Her yıl milyonlarca Müslüman Hac ibadetini yerine getirmek için Mekke'ye geliyor. Hacıların güvenliği yüksek teknolojik aygıtlarla ve yaklaşık 16 bin polisle sağlanıyor.

Mina'daki Hac güvenlik merkezi, Kabe ve çevresine yerleştirilen 3500 kamerayla milyonlarca Müslümanın hareketini 24 saat kayıt altına alıyor.

Gazetecilere tanıtılan güvenlik sisteminde 3 milyondan fazla insanın tüm hareketleri kameralar aracılığıyla merkeze aktarılıyor. Ayrıca 3 helikopter de havadan çektiği görüntüleri merkeze iletiyor. Tüm görüntüler analiz odasındaki büyük bilgisayarlara aktarılıyor. Bilgisayarlara yüklenen veriler aracılığıyla bölgedeki hareketlilik titiz bir şekilde takip ediliyor. Tren istasyonlarındaki yoğunluk ve tünellerden dakikada kaç insanın geçtiği hesaplanıyor. Tüm bu veriler, muhtemel kazaların ve yığılmaların önüne geçilebilmesi için kullanılıyor. Bir bölgedeki yoğunluk fazlalaştığında polisler bölgelerdeki meslektaşlarını uyararak çıkışların önü kesiliyor. Araçların trafik yönleri değiştiriliyor. 16 bin polis aktif olarak hacıların güvenliğini sağlamak için görev yapıyor.

Güvenlik merkezinin komutanı General Ali Zahrani ve operasyon masası başkanı Albay Muhammed Al Amri tüm vakitlerini merkezde geçirdiklerini belirtiyor.

Zahrani, güvenlikle ilgili yapılan planlamaların aksamadan yürütüldüğünü, bir kaç dakikalık gecikmelerin bile felaketle sonuçlanabileceğini ifade ediyor.

Mina'daki güvenlik merkezi, aynı zamanda Mekke'nin tüm giriş çıkışlarının kontrolünden de sorumlu. Ayrıca Medine'de Hazreti Muhammed'in kabrinin (Ravza-i Mutahhara) bulunduğu Mescid-i Nebevi'deki yüzlerce kamera ile 500 km uzaklıktaki Medine de izlenebiliyor.

Medine'de de Mina'daki güvenlik merkezi gibi bir merkez bulunuyor.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.